Финалът на Шампионската лига беше преместен в Португалия

OFFNews 13 май 2021 в 13:56 1529 0

Финалът в Шампионската лига между Манчестър Сити и Челси ще се изиграе на стадион "До Драгао" в Порто на 29 май, а не в Истанбул, каквито бяха предварителните планове.

Този във втория по сила европейски клубен турнир - Лига Европа, остава в полския град Гданск, като датата на провеждането му е 26 май. До него достигнаха испанския Виляреал и английския Манчестър Юнайтед.

Причината за преместването е в тежката ситуация с пандемия от коронавирус в Турция. Истанбул трябваше да приеме финала и миналата година, но в крайна сметка двубоите от заключителната фаза отново се проведоха в Португалия.

Властите в Турция отмениха изискването за влизащите в страната да представят отрицателен ПСР тест в опит да спасят провеждането на финала и туристическия сезон. Самата Турция обаче попадна в "червената зона" на държави, които не са препоръчителни за посещение от британски граждани.

При завръщането си те трябва да изкарат десетдневна карантина. При един изцяло английски финал провеждането му в Истанбул щеше да предизвика голямо напрежение. И двата отбора финалисти ще получат по 6000 билета за своите привърженици, а отделно ще има и свободна продажба.

"Правим всичко това зараи феновете, които от година не могат да видят своите любими отбори. Не искахме да ги лишим отново от възможността да видят финал. Надявам се този мач да стане символ на надеждата за възстановяване на Европа след тежкия период", казва президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!