ФИФА ще поиска всяка страна в света да кръсти стадион на името на Пеле

OFFNews 02 януари 2023 в 19:27 2823 1

Футбол

Снимка Getty Images

Пеле

ФИФА ще поиска от всяка страна в света да кръсти стадион в чест на футболната легенда Пеле, заяви президентът на световната централа Джани Инфантино.

Бразилската легенда, който три пъти спечели Световното първенство и отбеляза над 1000 гола в кариерата си, почина на 29 декември на 82 години след продължителна битка с рака.

Инфантино, който е в Бразилия за поклонението и погребението на Пеле, каза пред местни репортери: „Ще помолим всяка страна по света да кръсти един от своите футболни стадиони с името на Пеле“.

През април 2021 г. управата на Рио де Жанейро се отказа от плановете си да кръсти известния стадион „Маракана“ на името на Пеле, след като губернаторът на щата му наложи вето.

Междувременно в родината на Пеле започна поклонението пред тленните останки. Хиляди хора са се събрали пред стадиона на Сантос в Сао Пауло, където чакат своя ред, за да поднесат цветя. Много цветя бяха положени на стадиона, включително от името на бразилската футболна федерация, Сантос, бразилските звездни нападател Неймар и Ромарио.

На стадиона е очакван и новият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва.

Във вторник погребална процесия ще пренесе ковчега през квартала, където все още живее 100-годишната майка на Пеле, до гробищната кула Memorial Necropole Ecumenica. Пеле трябва да бъде погребан там в семейната гробница.

Ковчегът на Пеле е поставен на центъра на стадиона на Сантос "Вила Белмиро", а всички желаещи ще имат 24 часа, за да се простят с Пеле.

Погребението е насрочено за утре, като в Бразилия ще бъде обявен 3-дневен национален траур. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови