Челси и Ливърпул загряха за Суперкупата със Зейбек

Донислав Донев 14 август 2019 в 23:28 14558 0

Финалът на Суперкупата на Европа в Истанбул между Ливърпул и Челси бе открит с кратка, но много атрактивна церемония. Основна фигура в шоуто бяха 40-те танцьора от ансамбъл "Съвременен Истанбул".

Те повдигнаха адреналина и настроението на феновете преди мача с координирана масовка и вдъхновяващи движения. В рамките на само 6-7 минути танцьорите ни запознаха с три от традиционните за Турция стилове - Зейбек, Цифтетели и Карадениз.

Зейбек е широко разпространен в цялата страна, но най-вече в Западен Анадол. Музикалният размер е 9/8, а темпото може да бъде различно. Танцът може да се изпълнява от един човек, двама души или групово под съпровода на традиционните турски инструменти: два тъпана, две зурни и две баглами.

Цифтетели е импровизационен женски танц в размер 2/4. Някои изследователи на танца търсят корените му в Древна Гърция, а други –в централна Азия. Смисълът му се крие в турското наименование "чифте теллѝ" (двойни струни) от съпровождащите струнни инструменти на гърците от Мала Азия.

Карадениз е сред най-известните и атрактивни стилове в Турция. Изпълнен е с бързи, високи и динамични движения в краката и ръцете. Основните инструменти в него са багламите и тъпаните.

Припомняме, че преди две години други наши съседи - македонците спретнаха подобно шоу на стадион "Филип II" в Скопие преди мегасблъсъка за Суперкупата между Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед (2:1). 

Иначе Ливърпул и Челси ще определят на стадион "Водафон Парк" новия супершампион на Европа в първия изцяло английски сблъсък за престижния трофей.

Червените изглеждат фаворити предвид представянето на отборите на старта във Висшата лига, но лондончани със сигурност ще искат да забравят кошмара на "Олд Трафорд", в който бяха разгромени с 0:4 от Манчестър Юнайтефд и ще се хвърлят здраво.

Мачът ще бъде интересен и поради факта, че ще бъде ръководен от французойката Стефани Фрапарт, а Клоп и Лампард побързаха да обявят, че това е нещо нормално и дори е трябвало да се случи по-рано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови