Шведите си имат АББА, ние - Джангурица

Донислав Донев 25 август 2017 в 20:55 4899 0

И сме по-пъргави, и сме по-атрактивни от Швеция в танците. Няма съмнение в това. За нещастие не така стоят нещата при националния ни отбор по футбол.

Избраниците на селекционера Петър Хубчев трябва доста да се постараят, за да достигнат скоростта и издръжливостта на атлетичните шведски футболисти. Освен това, всички добре знаем какъв ужасен карък ни преследва срещу скандинавците. България няма победа срещу Швеция от половин век – последния път, когато побеждаваме този съперник, е през далечната 1967 година.

Последният гол, който българският национален отбор е вкарал на скандинавците, е на Христо Стоичков от дузпа в квалификациите за Световното първенство в САЩ през 1994. Общата статистика е стряскаща – 11 победи за Швеция, 2 равенства и 2 победи за България и голова разлика 8:29 в полза на съперника.

Е, при едно нещо можем отново да се бием в гърдите гордо за пореден път - танците. На моменти дори е странно как развита държава, каквато е Швеция, може да е толкова скромна откъм това изкуство. Сценичните изпълнения на скандинавците по трудност граничат с тези на родните ученически таланти между 2-ти и 3-ти клас.

Движенията са силно ограничени и тромави, а динамиката - нулева. Като единствен плюс е лекото разнообразие във фигурите, но те също не надвишават нивото на родните ни ученици, които се занимават с това сценично изкуство. Да, и ние имаме бавни и лирични танци (в зависимост от етнографската област), но имаме изключително богат набор от движения и рисунък. Дори едно единствено хоро - "Джангурица" например може да бъде много по-атрактивно изпълнение от шведския Еверест в танците.

Единственият символ на шведското изкуство, и то съвременно, е една от най-популярните поп групи на 70-те - АББА. Но в останалите среди са кръгла нула. Международното признание говори достатъчно. Постиженията ни на световните сцени със сигурност карат шведските танцови среди само да завиждат, гледайки от публиката наградите, които българските хореографи взимат на сцената.

Не така обаче е във футбола. Години наред вече родните футболисти и треньори гледат по телевизията изявите на шведските играчи, които редовно участват на зелената футболна сцена из европейски и световни форуми. Вероятността скандинавците да участват на мондиала в Русия също е голяма. Уви, не такива са шансовете на националите ни.

Трудно може да се предвиди какво ще се случи на Националния стадион "Васил Левски" на 31 август. Желанието на цяла България е ясно - първа победа от  50 години насам. За целта обаче футболистите на Хубчев трябва да покажат сила, пъргавина и техника, каквато показват родните танцьори, слагайки конкуренцията в малкия си джоб.

Вероятно БФС неслучайно пусна патриотичен клип, който да събуди гордостта и самочувствието на българите. Да, истина е, че въпросното видео събра доста подигравки, но кое ви кара да настръхнете? "Dancing queen" на AББА, или "Зайди, Зайди ясно слънце"?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови