7 дипломатически отбора се съревноваваха в София (снимки)

OFFNews 12 май 2019 в 15:37 2472 0

“Знанията на младите хора в областта на правата на човека са от ключово значение за нашето бъдеще”. С тези думи министърът на външните работи Екатерина Захариева приветства в поздравителния си адрес участниците в традиционния благотворителен турнир за дипломати на Дружеството за ООН в България Ambassadors’ League, който се проведе на терените на Националната футболна база “Бояна” днес в София. Мисията на тазгодишното издание на инициативата е финансирането на серия от обучения по правата на човека за деца и младежи от страната.

„За мен е чест отново да бъда патрон на благотворителното събитие, което тази година ще се проведе в името на каузата „Училище по права на човека“, пише още в писмото на първия ни дипломат по повод официалното откриване на турнира. В него тя подчертава, че провеждането на спортната надпревара дава възможност хора от различни държави и континенти, с различна религия и култура, да се обединят около общите ценности в духа на разбирателство и спортсменство.


Инициативата се проведе в рамките на подписаното миналата година споразумение за сътрудничество между Българския футболен съюз и Дружеството за ООН в България, чрез което двете организации обединяват усилията си за популяризиране на спорта като средство на дипломацията за постигане на мир и разбирателство между нациите.


От своя страна заместник-председателят на Дружеството за ООН в България Петранка Филева изтъкна, че образованието по права на човека е дългосрочна кауза на организацията, връзката между футбола и правата на човека е, че има правила и толерантност, като всички трябва да спазват правилата на играта. “Става дума за колективна игра, както и за колективни усилия. Поздравления за това, че всички се свързваме по този начин и създаваме контакти и приятелства, които са много важни, както за постигане на тези цели, така и за постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН”, допълни още тя.


В благотворителната надпревара тази година се включиха представители на 7 дипломатически представителства, както и представители от офисите на международни и неправителствени организации в страната. С атрактивна игра първото място грабна отборът на Студентската асоциация за изследване на международните отношения, а почетната стълбица допълниха съответно отборите на Турция и Северна македония. В духа на феърплея призове и грамоти получиха и отборите на Армения, Обединените арабски емирства, Румъния, Украйна, Холандия, както и представителите на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България, УНИЦЕФ България, Международната организация по миграция и Дружеството за ООН в България.


Тази година турнирът „Ambassadors’ League“ се проведе и с любезната подкрепа на София - Европейска столица на спорта 2018, C3i Solutions Bulgaria, застрахователна компания „Лев Инс“, British School of Sofia, Кока-Кола ХБК България, Red Bull и OLAND Sport, а за здравето на участниците се погрижиха членове на Университетския аварийно-спасителен отряд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови