Зукърбърг не се яви в ЕП за изслушване за злоупотребата с лични данни

OFFNews 18 април 2018 в 18:59 3013 1

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг не се отзова на поканата да бъде изслушан в Европейския парламент.

Скандалът със злоупотреба с данни от потребители на социалната мрежа беше обсъден в негово отсъствие. 

Зукърбърг бе поканен от ЕП официално в понеделник и се предвиждаше да говори пред съответните парламентарни комисии, както стори по-рано пред представители на Сената и Конгреса на САЩ.

Европейската комисия съобщи, че вчера той се е срещнал в Сан Франциско със заместник-председателя на комисията Андрус Ансип.

От името на председателството на Съвета на ЕС заместник-министър Моника Панайотова отбеляза, че скандалът с "Кембридж аналитика" е довел до загуба на доверие по целия свят и е засегнал основни принципи на ЕС.

Днешният дебат е пореден знак за нашата тревога, добави тя, цитирана от БТА. Панайотова изрази очакването новите правила за защита на личните данни в ЕС, които влизат в сила в края на май, да дисциплинират дружествата в интернет.

Зам.-министърът добави, че скандалът поставя въпроса за демократичното начало на изборите и за защитата им от манипулации. По нейните думи се откроява необходимостта от повече медийна грамотност.

Според еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова до 2,7 млн. европейци вероятно са засегнати от злоупотребата с лични данни. 

Еврокомисарят настоя общите условия за ползване на услуги да не бъдат писани на недостъпен правен език, а да бъдат ясни и разбираеми за всички.

Очаквам Фейсбук да сътрудничи на най-високо равнище. С новите правила в ЕС времето за снизходителност изтече, след 25 май предприемаме засилен контрол, добави тя и подчерта, че иска яснота не само какво е станало с изтеклите данни, но и за какво служат те сега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови