Полският външен министър поиска лидерите на ЕК да подадат оставка

OFFNews 28 юни 2016 в 22:12 3527 6

Полският външен министър Витолд Вашчиковски поиска ръководството на Европейската комисия да подаде оставка, след като не е успяла да запази единството на ЕС.

По думите му някои от правомощията на ЕК трябва да се прехвърлят на Европейския съвет, който разполага с демократичен мандат. 

Дали това ръководство на ЕК, което само преди месец призоваваше политиците да не се вслушват в избирателите си, има право да продължи да функционира и да управлява Европа. Според нас - не, подчерта Вашчиковски. Тогава председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че някои държавни глави от съюза слушат само избирателите си и не развиват "общо европейско чувство". 

Според него с управлението на Европа трябва да се заемат нови политици, нови комисари.

В политиката, когато даден политически проект се провали - в случая политическият проект за запазване на европейското единство - обикновено трябва или да се променят правилата на играта, или да се даде шанс на други политици да подобрят проекта, допълни той. 

Управляващата евроскептична партия "Право и справедливост" отдавна е в конфликт с Брюксел по редица въпроси като конституционния съд и миграционната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

6

Новак

29.06 2016 в 06:56

Както и по време на имигрантската криза така и сега, Вишеградската четворка е много по-адекватна от основателките на ЕС.
Затова и реакцията на тези страни на Брекзита е много умерена и логична. За разлика от паническия страх на "елита".
Нашият проблем е, че те ни поканиха, но Боко побърза да докладва на баба Меркел каква са говорили и втора покана няма да има. Тезии страни ще имат лидерска позиция в Европа или просто ЕС ще се рзцепи на нови и стари членки.

17898

2

кикимора

28.06 2016 в 22:53

А нашия Митов какво каза?