Европарламентът поиска прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

OFFNews 13 март 2019 в 19:45 3355 0

Европарламентът препоръча официалното прекратяване на преговорите за членство в Европейския съюз с Турция в следствие на системни нарушения в областта на човешките права и граждански свободи от нейна страна.

Евродепутатите приеха резолюция от пожелателен характер на пленарната сесия на ЕП днес в Страсбург с 370 гласа "за", 109 "против" и 143 "въздържал се". Докладът няма законодателна тежест, но цели да насърчи Европейският съвет да сложи официален край на преговорите с Турция за еврочленство.

В резолюцията евродепутатите изразиха своята загриженост по отношение липсата на правова държава, медийна свобода и борба срещу корупцията в Турция, както и концентрацията на власт в ръцете на президента Ердоган. 

Евродепутатите още се обявиха в подкрепа на решението на турското правителство да бъде отменено извънредното положение, което бе въведено след проваления опит за преврат през 2016 г. Европарламентът обаче изрази своята загриженост, че много от сегашните правомощия на правителството вероятно ще останат в сила и ще продължават да бъдат използвани за ограничаване свободите на турските граждани.

Евродепутатите още изявиха своите притеснения, че натискът върху гражданското общество в държавата расте и свободата на огромен брой активисти, журналисти и правозащитници е била отнета без основателна причина. С тези аргументи Европарламентът призова преговорите с Турция за членство в Европейския съюз да бъдат официално прекратени. 

Българските евродепутати

По-късно ще стане ясно как са гласували българските представители в ЕП. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев вчера се обявиха против резолюцията, а евродепутатът от ВМРО/АКРЕ Ангел Джамбазки заяви, че ще подкрепи решението. От доклада на Комисията по външни работи към ЕП става ясно, че българският евродепутат от ДПС Илхан Кючук е гласувал "против", а евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев се е въздържал.

Докладчикът

"Не сме видели никакво подобрение по отношение правата на човека в Турция. Има нова конституция, която оставя всичката власт в ръцете на един човек. Така че нашето послание е, че трябва да се спре този фарс, който се преструваме, че е някакви преговори за членство", заяви докладчикът по резолюцията Кати Пири на пресконференция днес. Тя представлява Холандия и е член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента.

Според Пири Европейският парламент се е провалил в опитите си да притисне Турция да се промени, като подчерта, че дори миналия месец турският бизнесмен и правозащитник Осман Кавала бе задържан наред с 15 други активисти по обвинение за опит за сваляне на правителството през 2013 г.

Според нея е наложително Европейският съюз да изработи стратегия за приобщаването на Турция към европейските ценности. На отговор на OFFNews как би изглеждал въпросният план, тя заяви, че полезни инструменти за оказване натиск върху Турция биха били визовата либерализация и митническият съюз. Тя подчерта, че според последните доклади турската икономика е в задълбочаваща се рецесия и това е удобен момент ЕС трябва да използва икономическото си влияние върху Турция. Съюзът е най-големият търговски партньор на южната ни съседка, а 2/3 от чуждестранните инвестиции в Турция идват от държави членки на съюза.

В отговор на притесненията, че Турция може да реагира остро на доклада и да загърби своите задължения по споразумението за бежанската криза с ЕС, Пири заяви, че подобни опасения биват повдигани всеки път, когато ЕС заговори за Турция.
"Това е грешният начин на мислене - че ако държим прекалено много на нашите ценности, Турция щяла да пусне всички имигранти. Вече 3 години откакто сключихме това споразумение и това все още не се е случило", заяви тя.

Пири още изяви надежда, че вратата за преговори ще бъде отворена отново един ден, но подчерта, че това си има своите условия. "Искаме Съветът да започне преговори за членство, само ако видим ясни подобрения в политиката на Турция по отношение на човешките права", допълни тя.

Отговорът

Докладът за преразглеждане на отношенията между ЕС и Турция бе изготвен от Комисията по външни работи към ЕП. Той бе разкритикуван от говорител на външното министерство на Турция, който заяви, че очаква да бъдат внесени корекции, които да го направят по-реалистичен и неутрален. 

След днешния вот говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик определи решението на ЕП като "безполезно, нищожно и дискредитиращо".

"Това е неуважително решение, с което Европарламентът обяви, че влиза в идеологическата посока на крайното дясно", коментира той. Това засега е единствената реакция от страна на Анкара.

Още от доклада

Гражданското общество

Евродепутатите още се обявиха в подкрепа на гражданското общество в Турция и продължаване на политическия и демократически диалог. Резолюцията призовава финансовите средства, които Турция получава като част от подготовката си за еврочленство, да бъдат пренасочени към гражданското общество в държавата - правозащитници, активисти, студенти и журналисти - което да промотира демократичните ценности и принципи.

Митнически съюз

Евродепутатите също призоваха митническото споразумение между Турция и Европейския съюз от 1995 г. да бъде използвано, за да се насърчи демократичната промяна в южната ни съседка. Според тях разширяването му в сферата на селското стопанство например трябва да остане отворена опция, но само ако има значителен напредък в сферата на демокрацията, човешките права и свободи от страна на турското правителство. 

Визи

Евродепутатите също призоваха Турция да изпълни всички 72 изисквания за либерализация на визовия режим между Турция и Европейския съюз, за да може от това да спечелят гражданите, и най-вече студентите, академиците, бизнес представителите и хората с роднини в ЕС. 

Бежанската криза

Резолюцията още признава важната роля, която Турция е изиграла в овладяването на бежанската криза, и усилията на правителството да осигури временна защита на бежанците. Евродепутатите изразяват своята признателност към южната ни съседка и нейното население за тяхното гостоприемство и съгласието им да предложат подслон на повече от 3,5 млн. сирийски бежанци, но в същото време ги призовава да уважават принципа за забрана на връщане (което означава, че никоя
държава не може да експулсира или връща бежанец до границата на територии, където животът или свободата му биха били застрашени поради неговата расова, религиозна, национална или социална принадлежност или поради политически убеждения). В същото време евродепутатите призовават държавите членки да спазят обещанието си относно заселването на бежанците на континента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови