Брюксел дава зелена светлина за частни войски зад граница

Резолюция на Европарламента приравнява частната охранителна дейност към частните военно-охранителни дружества

Юлиан Христов 03 юли 2017 в 16:32 8549 3

Брюксел дава зелена светлина за частни войски зад граница

Европейският парламент ще гласува днес резолюция за частните охранителни дружества и създаването на обща европейска рамка, която да регламентира дейността им. Текстът на документа поставя знак за равенство между частната охранителна дейност (ЧОД) и частните военно-охранителни дружества (ЧВОД), които съществуват в някои държави от континента. 

Спорното в текста на проекта на резолюцията, който е подкрепен с гласа на българския евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ), е, че двата вида дейности се приравняват, при условие, че националните законодателства правят изрично разграничение между тях.

Така например частните охранителни фирми имат лиценз за действие единствено на територията на съответната държава. 

Въпреки това в текста на резолюцията дейностите по охрана и участие във военни мисии зад граница е поставен под общ знаменател. В него се прави уговорката, че на европейско ниво няма дефиниции за частна охранителна дейност и за частни военно-охранителни дружества, но се посочва под частна охранителна дейност може да се вземе предвид определение на работна група в ООН, относно наемането на войници. В този контекст в резолюцията е записано, че "ЧОД (частните охранителни фирми, бел. ред.) може да се определи като корпоративно образувание, което предоставя срещу заплащане военни услуги и/или услуги в областта на сигурността, изпълнявани от физически и/или юридически лица". В тези "военни услуги" резолюцията включва военни действия, разузнаване, разследване, материална и техническа подкрепа за въоръжените сили, но също и въоръжена охрана или защита на сгради, съоръжения, собственост и хора. 

В текста е посочено също, че се взима предвид фактът, че държавите членки на ЕС следва да се въздържат от възлагане на външни изпълнители на военни операции и участие в бойни действия и че участието на ЧОД в зони на конфликти следва да се ограничи до предоставяне на логистична подкрепа и защита на съоръжения, без реалното им присъствие в зоните на бойни действия. На тази база се обосновава необходимостта от "цялостен подход на регулирането" на дейността на частните охранители. 

Все пак евродепутатите посочват, че тези сили "играят допълваща роля в подпомагането на военни и граждански държавни агенции, като запълват недостига на персонал и капацитет, произтичащи от нарастващото търсене на използването на сили в чужбина", като в някои случаи представляват и "буфери" по отношение на националните сили за сигурност. В текста е описано, че държавите членки са длъжни да запълнят недостига в силите си за сигурност - въоръжените сили и полицията и че до услугите на частните охранители трябва да се прибягва само в изключителни случаи. 

В момента държави от ЕС използват частни охранителни фирми при свои мисии зад граница. Тази практика се прилага най-вече за охрана на делегации и в подкрепа на военни мисии. Именно заради случаите на "отрицателни последици" при въоръжени инциденти, се предлага обща законова рамка, която да регламентира дейността. Ето защо се предлага и създаването на общи насоки за правилата, при които трябва да се сключват договори с такива дружества. 

Резолюцията идва в контекста на дебата за общи европейски сили за сигурност, който среща сериозна съпротива. В същото време касае регулирането на две различни дейности, едната от които - охранителната, е изцяло икономически обоснована. Данни на Евростат показват, че през 2016 г. частният охранителен сектор е оценен на близо 200 млрд. щатски долара в световен мащаб. В него са ангажирани близо 100 000 частни охранителни дружества с наети близо 3.5 млн. служители. 

Опасения срещу резолюцията са се обявили от крайната левица в Европарламента. Според Хавиер Сусо Пермуй използването на ЧОД ще позволи изпълнението на военни мисии без на практика да се изпращат национални военни части, за което е необходимо одобрение на съответните национални парламенти.

В случая проектът на резолюция се предлага от комисията по външни работи на Европарламента по нейна инициатива, докато дейността на охранителните дружества предполага инциатор на регулацията им да бъдат комисиите по правосъдие и вътрешни работи и по конкурентоспособност. В предходни свои актове Еврокомисията определя сектора на частните охранители като индустрия, за която има изработена стратегия за развитие. Не е ясно за сега какъв ще е ефектът от приемането на тази резолюция за България. Спекулациите са, че това може да доведе до поглъщането на малки компании от по-големи, а така също и че страната ни може да се превърне в донор на "ловци на глави" за нуждите на големи международни частни военно-охранителни компании, имайки предвид евтината работна ръка.

Гласуването на резолюцията е планирано за 17.00 часа българско време в понеделник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

03.07 2017 в 19:20

Ми, щом ги влече ...
Значи, когато всичко това свърши, приелите тоя закон ще загърмят през тогавашния Нюрнбергски трибунал, на бесилката.

25665

1

Victimized

03.07 2017 в 17:44

ЕС бавно си отива към корпоративен феодализъм.... Когато дадете и полицията на частни лица тогава ще дойде и края на държавния суверенитет.
Когато цялата военна и охранителна мощ отиде в частни ръце, и когато в крайна сметка влезе в мрежа от фирми които ще са всъщност монополизирани, както се случва с всичко в ерата на капитализма, та тогава как държавата ще принуждава тези организации да следват държавното или европейското законодателство? Ще им се налагат глоби за монопол, както правят с Гугъл или Уиндоус, които глоби по никакъв начин не регулират корпорациите, просто отчитат бюрократична бумащина, която в крайна сметка плащаме ние ......
Няма по големи кретени от тези в ЕП .....