Полякини принудени да бягат зад граница, за да направят аборт

OFFNews 13 декември 2020 в 20:35 5117 0

Все повече полякини са принудени да пътуват в чужбина, за да направят аборт, въпреки че съдебното решение за почти пълната му забрана в страната още не е влязло в сила, съобщават активисти, цитирани от Guardian и Би Би Си.

През октомври Конституционният съд обяви аборта за незаконен дори в случаи на сериозни увреждания на плода. Около 1000 аборта годишно - почти всички законни процедури в страната - се извършват по тази причина.

Бременността на Анна (името ѝ е променено) е нежелана. Тя е на 22, студентка, остава ѝ една година, преди да завърши. Когато разбира за бременността, е шокирана. "Нямах представа какво да правя, но знаех със сигурност, че не не мога да кажа на никой, който евентуално би могъл да ми помогне." Решава да направи медикаментозен аборт. Поръчва хапчетата по интернет. Чака седмица, но нищо. Вместо пратка пристига писмо от митниците. Информират я, че има пакет за нея, че не знаят какво съдържа, но биха желали да се яви. Те искат да знаят какво е и защо го е поръчала.

"Бях много уплашена, паникьосах се. Нямах представа какво да правя. Всичките ми приятели ме съветваха да не ходя, което и направих. Никога не отидох, никога не се обадих. Нищо. След като получих писмото осъзнах, че това вече не е вариант. Мислех как отново да намеря хапчета чрез приятели в чужбина. Но нямаше смисъл, беше твърде късно да разчитам на тези хапчета."

Заминава за Прага. Първоначално болницата отказва да извърши аборт, тъй като тя не е местен жител. Осигурява си фалшив договор за работа. Всичко приключва за половин ден.

За да осигури правото на аборт на жените, в Чехия се създава нова НПО, която работи за това. Сега не всяка болница би го извършила за полякиня, но вече има такива лечебни заведения.

Понякога жените, които искат да извършат аборт са жертви, а в същото време са третирани като престъпници - обясняват от организацията пред Би Би Си.

Никой не знае колко полски жени напускат завинаги родината си, за да направят аборт. 

Анна никога не казва на семейството си. И не се връща в родината си.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews