Барселона забрани движението на стари автомобили

OFFNews 02 януари 2020 в 17:08 4192 0

Барселона създава зона забранена за замърсяващи коли

Барселона, вторият по големина град в Испания, въведе от днес ограничение за движението на автомобилите, причиняващи най-много замърсяване, съобщи "Франс прес".

Дизеловите автомобили, регистрирани в Испания преди 2005 или 2006 г., и бензиновите преди 2000 г., вече не могат да се движат от 07:00 до 20:00 ч. на територията на цялата община.

Собствениците на такива превозни средства могат да искат разрешение за управлението им за десет дни в годината.

"Гардиън" отбелязва, че новите правила важат за площ от 95 квадратни километра и създават най-голямата нискоемисионна зона в Южна Европа. Нарушителите ще бъдат глобявани с между 100 и 500 евро за всяко влизане в района. През първите три месеца нарушителите ще получават известия, без да бъдат глобявани.


Собствениците на автомобили с чуждестранна регистрация трябва да поискат разрешение от общината, като при неспазване на това правило ги грози глоба от най-малко 100 евро.

Според общината мярката ще засегне около 50 000 автомобила и ще позволи намаляването на емисиите на азотен диоксид с 15 процента.

Схемата следва примера на системата "Мадрид Сентрал", която бе въведена в края на 2018 г. от тогавашния кмет на левицата Мануела Кармена и разрешава движението в историческия център на столицата само за коли на живеещите в района и за коли, които не замърсяват въздуха, на приходящи. Тази зона обхваща 472 хектара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!