Австрия засили военното присъствие на границата си

OFFNews 22 февруари 2016 в 10:55 2363 0

Австрия засили военното присъствие на границата си

Снимка БГНЕС, архив

Австрия от днес засилва военното присъствие по своите граници, за да се справи с притока от мигранти, съобщава БГНЕС.

450 войници заедно с части на военната полиция ще действат в случай на трудности. Така броят на военните и запасняците, пратени на австрийската граница, ще достигне 1450 души.

Те ще патрулират по тяхното протежение и ще контролират лицата и колите, влизащи в страната, уточнява министерството на отбраната в комюнике. Една рота на военната полиция, базирана в Залцбург, ще бъде в готовност да се намеси при проблеми с групи, проявяващи насилие, или за да им попречи да прекосят границата, се казва в комюникето.

В петък въпреки критиките на Европейския съюз Австрия обяви точна ежедневна квота за кандидати за убежище, допускани на нейна земя, и вече не приема повече от 80 души на ден на своя територия и 3200 преминаващи транзит към други страни.

Австрийското правителство свиква извънредна среща на вътрешните и външните работи на страните от Западните Балкани, за да се постигне координация при ограничаването на миграцията, припомня БГНЕС. На срещата е поканена и България. Поканата е изпратена от австрийския министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер и на външните работи Себастиян Курц. Срещата има за цел да уточни политиката спрямо бежанците по т.нар. Балкански маршрут, след като властите във Виена въведоха ограничения и дневни квоти по границите си. Разговорите ще се проведат в сряда - ден преди срещата в Брюксел на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз. Австрия е поканила министри от България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. На срещата във Виена ще участва и министърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскоцил. Австрия многократно призова за по-тясно сътрудничество между отделните държави по т.нар. Балкански маршрут при справянето с мигрантската криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови