Над 3 хиляди мигранти чакат на гръцко-македонската граница

OFFNews 22 февруари 2016 в 09:13 4232 1

Огромно струпване на бежанци и мигранти има на граничния пункт "Идомени", след като властите в Македония са затворили границата с Гърция и са забранили на афганистански граждани да влязат, съобщават гръцките медии.

Македонските гранични органи искат всички бежанци да притежават паспорти или лични карти, тъй като не приемат служебните бележки, издавани от гръцките власти.

От вчера в района на бензиностанцията на пункта "Идомени" се намират огромен брой хора – десетки автобуси са докарали там над 3 хиляди бежанци. Някои от тях решили да стигнат пеша до неутралната зона, като са изминали пеша 20 километра.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че правителтсвото няма да позволи други държави да пропускат мигрантите да отиват към Германия. Той възрази срещу броя мигранти, които съседна Австрия допуска да преминават през нейна територия, предаде Асошиейтед прес.

Германия е подложена на натиск в момент, когато други страни, сред които Австрия, възприемат все по-ограничителен подход към приемането на кандидати за убежище.

От петък Австрия позволява на не повече от 80 мигранти на ден да кандидатстват за убежище на нейните граници, като същевременно допуска през нейна територия да минават дневно до 3200 човека, които искат да потърсят убежище другаде.
Според Де Мезиер това ограничение си е "австрийско решение", но броят на мигрантите, допускани транзит, е "погрешен сигнал".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови