Журналистическо разследване: Русия краде украинско зърно с посредничеството на Турция

DW 15 юли 2022 в 20:56 12056 1

Зърно

Снимка Пиксабей

Досега от Украйна са изнесени незаконно около 500 000 тона зърно

По данни на украинския проект Seakrime досега от Украйна са изнесени незаконно около 500 000 тона зърно - с руски кораби, които уж тръгвали от руски пристанища, но всъщност поемали на път от Севастопол. "Neue Zürcher Zeitung" разследва.

Руският товарен кораб "Шибек Шоли" остава на котва край турското черноморско пристанище Карасу в продължение на шест дни в началото на юли. Още на първи юли украинското правителство изпраща официално писмо до властите в Анкара с молба да задържат плавателния съд по подозрение в незаконно разтоварване на украински продукти. Киев смята, че корабът превозва украинско зърно от окупираното пристанище в Бердянск. На шести юли "Шибек Шоли" вдига котва и напуска турските териториални води в посока Русия.

Украинското външно министерство изрази съжаление, че турските власти са позволили на съда да продължи да плава въпреки представените доказателства. Посланикът на Анкара в Киев щял да бъде поканен, за да обясни тази "неприемлива ситуация". Но проблемът е, че не става въпрос за изолиран случай, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг" в разследването си, посветено на случая.

Украйна призова Турция да предприеме действия и по отношение на три други руски кораба. "Михаил Ненашев", "Матрос Посинич" и "Матрос Кошка" също са заподозрени, че са товарили зърно на Крим, който е от окупираните украински области.

Руските кораби изключват устройствата си за проследяване

Смята се, че част от товара е била продадена на Турция. От седмици насам съществуват все повече индикации, че Анкара купува зърно, което е незаконно изнесено от държавата, нападната от Русия.Турските власти казват, че не разполагат с доказателства, съгласно които зърното идва от Украйна. Външният министър Мевлют Чавушоглу увери, че страната му никога няма да допусне крадено украинско зърно на територията си. Според документите стоката от въпросните кораби идва от руски пристанища.

Разследване на украинския медиен проект Schemi на "Радио Свобода" от юли обаче разкри, че много руски кораби, които твърдят, че пренасят товари от руското пристанище Кавказ, са влезли в пристанището на Севастопол, след като устройствата им за проследяване са били изключени, и там са товарили зърно от зърнения терминал "Авлита". Ройтерс посочва, че споменатите три кораба са собственост на руската държавна Обединена корабостроителна корпорация, която е санкционирана от Запада. В три от случаите зърното е било разтоварено в турски пристанища, в други е било транспортирано през Босфора до Сирия.

Последното плаване на кораба "Михаил Ненашев" от Севастопол до южното турско пристанище Дортьол край Искендерун в края на юни може да бъде ясно проследено. Това става чрез публично достъпни данни за местоположението, сателитни изображения и снимки, направени от турския морски експерт Йорюк Исик. 170-метровият кораб за насипни товари е акостирал в Дортьол на 25-и юни, като е разтоварил зърно. Според документите му, той идва от руското пристанище Кавказ, намиращо се в източната част на Керченския проток. По данни на Marine Traffic корабът наистина е бил там на 19-и юни.

Преди това обаче "Михаил Ненашев" бил с изключена система за проследяване в продължение на седем дни. Снимки и сателитни изображения обаче показват, че той е акостирал на зърнения терминал в Севастопол на 15-и юни, където е бил натоварен със стока. На 21-и юни Йорюк Исик заснел руския товарен кораб да преминава през Босфора в Истанбул напълно натоварен. Шест дни по-късно Исик прави друга снимка, на която се вижда как същият кораб стои на кея в Дортьол - очевидно разтоварен.

Военноморският експерт от Истанбул от години наблюдава морския трафик през Босфора, през последните месеци следи отблизо преминаването на руски товарни кораби. Потокът от тях не спира, твърди Исик пред НЦЦ. През последните седмици той е станал свидетел на преминаването през Босфора на руски кораби за насипни товари с общ обем от 200 000 тона. По данни на украинския проект Seakrime от март досега от Украйна са изнесени незаконно около 500 000 тона зърно. Исик, цитиран от "Нойе Цюрхер Цайтунг", обвинява турското правителство, че си затваря очите за тази търговия.

Проследяването на произхода на корабите не е много трудно, твърди Исик. Особено за турските власти. Дори и журналисти могат да използват публично достъпните сателитни снимки, за да докажат кога корабите са акостирали в Севастопол и са били натоварени със зърно там.

Руски войници крадат украинско зърно?

Не е възможно да се изясни откъде е зърното в силозите на Севастопол. Селското стопанство на Крим на практика не функционира от години, тъй като след анексирането на полуострова от Русия Украйна блокира главния канал, снабдяващ района с вода. На теория то би могло да идва и от Русия, но няма икономическа логика да се превозва зърно от Русия през Керченския проток до Севастопол.

Съществуват подозрения, че зърното в силозите в Севастопол е от окупираните украински области около Херсон. Украински фермери от месеци твърдят, че руски войници крадат пшеница, царевица и соя от складовете им. Голяма част от тях очевидно стигат до Крим с камиони. Превозните средства от седмици са блокирани на пропускателните пунктове към полуострова, както се вижда на сателитни изображения, снимки и един видеоклип, публикуван от украинския посланик в Анкара.

В случая с "Михаил Ненашев" освен две пътувания през юни до Дортьол, е документирано и едно пътуване през април до турското пристанище Деринче. "Матрос Посинич" и "Матрос Кошка" пък са отплавали от Севастопол за сирийското пристанище Латакия. Смята се, че основен купувач на краденото украинско зърно е режимът на Башар Асад, гласят предположенията на "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Ще има ли последици в Турция?

Украинският проект Seakrime е регистрирал 21 превоза на товари от Севастопол до Турция, Сирия и руското пристанище Кавказ. Там част от зърното се прехвърля на други кораби в открито море, за да се прикрие, че е натоварено в Крим. Освен "Михаил Ненашев", според проучванията на Seakrime и други четири кораба също са участвали в износа на зърно от Севастопол за Турция през юни.

Изследването на "Нойе Цюрхер Цайтунг" е потенциално взривоопасно за властите в Анкара, които поддържат добри отношения и с Киев, и с Москва. Страната осъди инвазията в Украйна, но не прие западните санкции срещу Русия. Според турското законодателство вносът от Крим от 2017-а година насам е незаконен, поради което Турция настоява, че всички доставки били от Русия. В случая с товара на кораба "Михаил Ненашев" обаче може да се сметне за доказано, че продаденото на Турция зърно идва от Севастопол.

Същевременно Турция, Русия, Украйна и ООН са постигнали съгласие по основните спорни точки за размразяване на украинския износ на зърно по Черно море. Това са съобщили официални лица от Турция и ООН, цитирани от американския "Уолстрийт джърнъл". В Истанбул ще бъде създаден координационен център от представители на трите държави и международната организация, който ще отговаря за черноморската търговия със зърно, съобщи турският министър на отбраната. Анкара от месеци насам се опитва да посредничи между Русия и Украйна по въпроса.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

15.07 2022 в 23:45

И това не е новина. И децата в забавачката разбраха, че руснака друго не знае освен да краде, убива и изнасилва! И друго знае - как да мре! Гине като червей и при червеите отива!