Защо БСП напусна парламента? Ето какъв е замисълът

Александър Андреев, DW Последна промяна на 18 февруари 2019 в 21:37 6356 3

БСП напусна парламента, за да изостри максимално играта, казва за ДВ социологът Андрей Райчев. И добавя: Това е дюшеш, който Нинова получава от ГЕРБ. Или по-точно от принудата, на която ДПС подлага ГЕРБ.

ДВ: Г-н Райчев, как си обяснявате решението на БСП да напусне парламента?

Райчев: Това е решение да се изостри до максимум играта. А ако мина на народна терминология - това е дюшеш, който Корнелия Нинова получава от ГЕРБ. И всъщност не толкова от ГЕРБ, колкото от принудата на ГЕРБ да се съгласи с постановките на ДПС. Ще обясня: при излизане от парламента изключително важен е поводът. Хората не обичат партиите да напускат парламента - те все пак са пратени там. И затова искат въпросът, провокирал излизането от парламента, да е много важен и безспорен. Имаше много корупционни скандали и прочие, които обаче са спорни - нещо се възразява, нещо се защитава, има контраобвинения. Докато в дадения случай позицията е съвършено понятна и напълно съвпада с мнението на мнозинството българи. Преференциите са важно нещо, българите искат да има преференции, участват масово в тези преференции, пренареждат листи и т.н. Накратко: налице е консенсус, че трябва да има преференции. Нещо, което споделят, впрочем, и хората от ГЕРБ.

ДВ: Тоест, Корнелия Нинова и БСП използват ситуацията.

Райчев: Да, както казах, използват ситуацията, за да изострят максимално играта и да покажат, че ГЕРБ постъпва безпринципно. На въпроса защо махнаха преференциите, г-н Цветанов отговори съвсем откровено - защото ДПС постави това като условие за оцеляването на политическата власт. Тук трябва да обясним защо ДПС са против преференциите. ДПС е партия селска - 80 на сто от хората, които гласуват за нея, са от села и малки градове, където клановете са много силни. По време на избори преференциите водят до това, че клановете започват да се карат - ръководството казва едно, а клановете не го искат. И именно преференцията им дава възможност да се бунтуват. Така ДПС се подлага на много тежки центробежни сили, особено при общински избори. Затова Движението настоява да няма преференции и очевидно е успяло да наложи тази си воля на ГЕРБ. Така ГЕРБ се оказват принудени да извършват нещо, което не е според тяхното убеждение. А БСП се възползва от ситуацията да ги клъвне - и то много тежко.

ДВ: Г-н Райчев, смята се, че Вие добре познавате микроинструментариума и структурата на БСП. Какво цели, според Вас, Корнелия Нинова с този ход? Какъв е тактическият и стратегически замисъл?

Райчев: Тактическият замисъл е следният: БСП обират дивиденти от нещо, с което българите са съгласни. Те казват: преференции трябва да има, но ГЕРБ е против, затова ние напускаме парламента. И всеки път, когато някой попита защо БСП не са в залата, отговорът ще е: ами заради преференциите. Това е тактическото, а стратегията, разбира се, е свързана с изборите през май.

ДВ: Само с тях?

Райчев: Да, дотам е хоризонтът на изчисления в момента. Тук искам да напомня, че на тези избори ГЕРБ и БСП се явяват с различна оферта. Стратегията им е де факто противоположна. ГЕРБ предлагат да си говорим за Европа, БСП предлага да си говорим за България. Единни са само в чувството, че ще спечелят - всяка от тях си мисли, че ще победи. ГЕРБ отиват на тези избори, казвайки: вижте, ние имаме големи европейски успехи, хората ни вярват, Меркел ни обича, дайте да гласуваме за Европа. Докато БСП отива на тези избори със съвсем друга оферта: дайте да свалим Бойко Борисов, дайте да сменим властта. Поради тази причина на ГЕРБ им трябва по-спокойна ситуация, докато БСП се нуждаят от максимално изостряне.

ДВ: Какви успехи могат да представят ГЕРБ преди изборите?

Райчев: Първо, цялата успешност на Бойко Борисов като международен деец. При всички критики към него, не съм чул някой да го обвинява в това, че не е успешен международно. Напротив - Борисов извади България от тази вечна ситуация да сме все последни и все да ни мъмрят. Второ, има две неща, които не са оповестени още, но се очакват. И с тези две неща ГЕРБ ще покажат нещо много сериозно. Едното е очакваната инвестиция на Фолксваген, а второто е следното: разправят, че в началото на май ще отпадне Шенген по въздух, което определено би било голям успех. Тоест, ГЕРБ имат кошница, с която отиват на тези избори. А БСП противопоставят на всичко това нещо, което е свързано не с международната ситуация, а с вътрешната. И с действията си на практика казват: оставете сега международните работи, дайте да ги махнем тези, защото много крадат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

3

Oggie Petkov

19.02 2019 в 00:31

Смешна е цялата тази дандания за преференциите. Защо не се излезе с една статистика колко политици са се възползвали успешно от нея като изключим случаите 15/15? Народът видиш ли си искал преференциите. Преференциите са една малка индулгенция за нашите алчни и лъжливи политици, демек вижте ние почти ви дадохме мажоритарно да гласувате, ама за кандидати, които пак ние сме ви подбрали. Какво добро видяхме като избиратели от избраните с преференции? Едно голямо нищо. Преференциите са прах в очите на "народа", който не се интересува от политика и не познава никого от листите.

8944

2

AnderXale

19.02 2019 в 00:26

"Напротив - Борисов извади България от тази вечна ситуация да сме все последни и все да ни мъмрят." - Да не би сега да сме първи, но да не са ни казали? Сигурно това е третата супер секретна новина, която Баце ще изкара от ръкава си точно на финала на кампанията...