БСП няма да се върне в парламента, докато не се въведе машинното гласуване

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2019 в 18:35 2284 1

От БСП обявиха, че няма да се върнат в парламента, докато не бъде отменен новоприетият график за въвеждане на машинно гласуване и не бъдат изпълнени сроковете в сега действащия Изборен кодекс. 

Те са категорични, че на изборите за Европарламент през май трябва да има възможност за машинно гласуване във всички секции и избирателите да могат да изберат дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. 

"Нека не позволяваме днес да ни приспиват с благи приказки. Въпреки че това е частична победа, ние продължаваме по следния начин - започваме срещи с други партии и граждански сдружения, с които искаме да направим общ фронт за честни избори. Няма значение каква партийна принадлежност имате, уважаеми българи. Дали ще гласувате за лява, за дясна партия, за център, това е ваше право да прецените, но ние трябва заедно да се обединим,  за да не позволим вашият глас и вашият вот да бъдат употребявани. Продължаваме с тези разговори, за които вече имаме готовност и заявки", посочиха от БСП.

Те обявиха, че са подали сигнал по изборното законодателство във Венецианската комисия и организират среща с всички европейски посланици, на които да представят какво се случва с изборното законодателство на прага на европейските избори.  

"Ще изчакаме президента, за да видим - дали, кога и на кои текстове от ИК ще наложи вето. Не се връщаме в парламента", категорични са те.

"Днес г-н Борисов направи една сценка, на която мисля, че вече и децата в България не вярват - защото Георги Марков бил от гражданската квота, ходел по улиците и слушал какво говорят гражданите и му казал, и чак тогава премиерът разбрал- какъв огромен ценностен проблем на правовата държава и свободата на изразяването има в България. Надявам се, че вече никой не е толкова наивен да повярва на това, още повече и на твърдението, че ГЕРБ се вслушвали в гласа на хората. Искам да припомня, че на 5 февруари, ние за пръв път поставихме въпроса за промените в ИК, като го определихме като "узаконяване на диктатурата и превръщане на  една партия  в една държава". Две седмици по-късно, изведнъж г-н Борисов чул за какво става дума, защото Георги Марков ходи сред хората", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова решението на ГЕРБ да върне преференциите. 

Според БСП решението е била от страх - "от гражданската енергия, която видяха изправена срещу себе си, от решението ни да напуснем Народното събрание (...) и от истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов".

"Ние много пъти сме предупреждавали за нея, но сега тя бе огласена от втория човек на ГЕРБ - че ДПС спасяват правителството и живота на 44-то НС, а патриотите са просто статисти там, за да прикриват истинското управление  - между ДПС и ГЕРБ. Това има една единствена цел - ГЕРБ да се запазят на власт", посочи Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови