Търпението ми свърши. За Бога, идете да ви бият една ваксина

Четвъртата вълна от коронавирус здраво удря Германия. "И като гледам някое предаване с антиваксъри, направо ми пада пердето. За бога, идете да ви бият по една ваксина!", пише в емоционален коментар Оливер Пипер.

DW Последна промяна на 17 ноември 2021 в 22:01 20339 27

По-малката ми дъщеря имаше рожден ден. През живота ни преди пандемията рожденият ден винаги се превръщаше в празник на радостта, днес обаче нещата са малко по-сложни. В случая един от очакваните гости не беше ваксиниран и аз, като баща, бях изправен пред алтернативата да постъпя или като някаква предпазлива дребна душица, или като човек, който омаловажава опасността. Реших да бъда „дребната душица“. И помолих госта да си направи PCR-тест, разказва Оливер Пипер за DW.

Малко преди купонът да се развихри дъщеря ми изникна със съобщението, че една от приятелките ѝ, която била вече на път, още нямала ваксинация, а пък си била забравила теста вкъщи. Но дали изобщо си е направила тест, зачудих се мълчаливо аз. И предложих нейните родители да ми изпратят резултата от теста по Уотсап. Те веднага го сториха. Господи, какви времена настъпиха! Чувствам се хем малко като агент на Щази или надзирател в наказателен лагер, хем пък изпитвам удовлетворението, че успешно съм спрял вируса пред прага на дома си.

Четвърти епизод на един сериал, който нямаше нужда да бъде сниман

Когато човек има няколко деца, кладенецът на търпението му трябва да е бездънен. Но покрай този рожден ден усетих, че антиваксърите са на път да пресушат кладенеца на моето търпение. Да, хората край Рейн са отворени и веселяци, но всичко си има граници. Германия е залята от четвъртата вълна на пандемията от коронавируса: четвърти епизод от един сериал, който, ако питате мене, изобщо нямаше нужда да бъде сниман. Но благодарение на антиваксърите всички се оказахме в четвъртия епизод.

Боя се, че когато кошмарът с пандемията окончателно приключи (стига, разбира се, наистина да приключи безусловно) аз ще съм станал по-лош човек. Хващам се, че като гледам някое тв-предаване с антиваксъри, направо ми пада пердето и часове наред търся по форумите най-саркастичните и обидни определения за тези хора.

През последните месеци с огорчение и гняв разбрах, че няма нужда да си учен или вирусолог, за да говориш (къде смислено, къде не) пред милионна публика за вируса. Достатъчно е да си, примерно, актьор: в своите филмови роли актьорите винаги говорят умни неща, нали така? С тази малка разлика, че във филмите те просто са наизустили текст, написан от други. И всъщност може да се окаже, че този актьор или тази актриса, които от телевизора ме поучават за вредата от ваксините, всъщност са просто кухи глави. Ето, че пак се ядосах!

"Дяволски серум" ли?

Имали ли сте разправии с антиваксъри - в семейството си или в своето обкръжение? Слава Богу, на мен това ми случва рядко. Наскоро един приятел от Аржентина ми изпрати видео срещу тези „дяволски серуми“ – един дявол знае какво очакваше да му отговоря. Едва ли се е надявал да му пиша: „Леле, колко си прав! Най-после някой да прозре истината! Защо ли на мен самия още не ми беше хрумнало?“.

От мен той все пак получи отговор: че явно се е включил в отбора на големите идиоти. И че много го ценя, но ако иска да си останем и занапред приятели, най-добре никога повече да не споменава за пандемията и ваксинациите.

Любопитна подробност за този мой приятел, впрочем: За да не му ограничават правата в Патагония, той си извадил подправен ваксинационен сертификат. Дали един принципен човек си вади фалшив документ? Не знам…

Наскоро ме поканиха да напиша статия на тема: Защо баш ние, германците, световните шампиони по добра организация, все още не успяваме да овладеем вируса. Тогава се сетих, че вече съм го писал този текст – по време на третата вълна. А през пролетта сигурно пак ще трябва да го пиша... Защото ако Германия продължава да се бори срещу вируса със същия съмнителен ентусиазъм, положително ще стигнем до добавено време, продължения, че и дузпи.

Какво се случва с Германия?

От чужбина вече ни гледат с недоумение. Ама как тъй, германците имат достатъчно ваксини, пък не се имунизират по-масово? Горчива ирония на съдбата… Та нали иначе тъкмо ние, германците, високомерно повдигаме вежди към съседите. Абе италианци… Испанци, какво да ги правиш… Пък за французите изобщо да не говорим!

Както и да е. В момента Германия не изглежда никак добре в борбата срещу коронавируса. Опасявам се дори, че така ще бъде още доста време – със сигурност поне до следващия рожден ден на дъщеря ми. А на антиваксърите ще кажа следното: Ако ви дойде акълът в главата, идете да ви бият една ваксина, а после заповядайте да празнуваме! Ние край Рейн сме весели и гостолюбиви хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

27

clinical

25.11 2021 в 15:43

@Стефан
Само пълен неграмотник може да сравни противогаз с ваксина.
Ако искаш да обориш някоя теза, дай доказателства. Ако нямаш запомни: всяка сутрин казват и колко ваксинирани са УМРЕЛИ.
Ако беше вярно това, което казват за ваксините, то нямаше да се случва.
Или пък двойно ваксинираните са го боледували леко чак до Exitus letalis?

22015

26

Стефан

23.11 2021 в 03:43

Клиничният, а знаеш ли колко време трябва, за да си наденеш противогаза? В случай на химическо въздействие, примерно с разлят бидон сапун за миене на нужници.
Защо вярваш на това противоконституционно, ограничаващо правата ти, средство?
Или не му вярваш?

Съдейки по дрънканиците ти, ти нямаш представа даже от учебника по биология за Х клас. Не говорим за формалната логика, за която някаква представа дават още по-рано.

1000

25

clinical

22.11 2021 в 21:18

@ваксиниран
Знаеш ли колко време би трябвало да се проследяват ваксините за странични реакции ПО ЗАКОН? 5 години за атенюирани (стандартно разработени) ваксини и между 5 и 15 години за РНК/ДНК ваксини. Има си съответните нормативни актове, намери ги и ги прочети.
А сега дадоха "бърза писта" с междинни резултати за безопасност от само два месеца. Така че за дългосрочната безопасност нищо не знаем.
Но ако си толкова силен в конкретиката, дай някакви резултаи от изпитвания/проучвания по въпроса да видим, не само голи приказки.
Щот и двойно ваксинирани умират в Бг от Ковид - откак се води тази статистика са 641 човека.

865

24

ваксиниран

22.11 2021 в 17:43

Ваксинирайте се, не е страшно. Няма да дойдат дяволите да ви дърпат към ада, нито ще ви се залепи посудата за кожата. Ще имате деца, няма да ви порастнат рога. Лъжат ви за политически и комерсиални цели.

Масово на респиратори и в болници хората са неваксинирани. Не рискувайте живота си, вярвайки на някакви опортюнисти и откачалници.

1000

23

clinical

22.11 2021 в 14:21

@zuljin
Я как бързо сам стигна до Гибралтар!
С едно уточнение, става въпрос за починали от Короната, не блъснати от автомобили.
За 6 месеца чухме следните неща: ” Няма да се разболеете от Коронавирус, ако се ваксинирате.
Ваксинираните хора не прихващат вируса и не се разболяват. Най-накрая: всички тези ваксини са 100% ефективни срещу хоспитализация и смърт.
След над 7,5 милиарда поставени ваксини, като се вгледаме в детайлите, виждаме, че всички изказани по-горе становища, подкрепени от някои от световно признатите здравни учени в света, са пълни безсмислици.

2732

22

zuljin

21.11 2021 в 17:05

@clinical
Правиш грешка, че сравняваш бройката починали, а не процент от конкретната извадка. Сещаш се, че при 100% ваксинационно прокритие, няма да има нито един починал неваксиниран.

Сравни процента починали от неваксинираното население - 19 починали от 30% неваксинирани със 100 починали от 70% ваксинирани.

Колкото до това, дали настоящите ваксини ще помогнат да излезнем от пандемията - много малко вероятно.
Наложително е създаването на по-съвършена ваксина. Тя дори е създадена в Швейцария, но няма да я одобрят до 2025 по БИЗНЕС ПРИЧИНИ!!!

2732

21

zuljin

21.11 2021 в 16:42

В Дания след ваксинацията смъртността е намаляла 3.5 пъти...
Това добре, обаче...
Разпространението на Делта, вече задмина тови при Брита!!!

2378

20

Име на профила

18.11 2021 в 19:48

Подобно, бъдете здрави!

1000

19

clinical

18.11 2021 в 16:23

@Име на профила
И на Вас ще кажа същото:
Един настолен приятел пишеше, че пред молива баир нема. Делим ябълки на сливи и сравняваме с портокали. Мхм, много умно. Но сега-засега 100 е пет пъти и отгоре ПОВЕЧЕ от 19.
И запомнете, че УМИРАТ реални хора, не %.
Ония хубавци са стигнали висоти, за които ще ми е трудно да опиша, в безуспешния опит да прикрият голата истина. А тя е следната: от 119 смъртни случая, 100 са с две ваксини. Това прави 84%.
Благодаря за вниманието!

1000

18

clinical

18.11 2021 в 16:13

@dsc
Сега се върнах на втория Ви пост.
Странна работа това, да се опитвате да убедите някой, че 137 е повече от 346. Отидете на уроци по математика за втори клас. Ако можете, преминете и в трети.
Един настолен приятел пишеше, че пред молива баир нема. Делим ябълки на сливи и сравняваме с портокали. Мхм, много умно. Но сега-засега 346 е два пъти и половина ПОВЕЧЕ от 137.
И запомнете, че УМИРАТ реални хора, не %.
И последно - излезте малко на въздух, нали сте ваксиниран, т.е. предпазен. Нали ваксината ще ви предпази и ще го карате евентуално по-леко? Щот при над 70% ваксинирани в Европа, не съм сигурен кои са повече и кои по-малко.
Е, в Бг всяка сутрин казват колко предпазени са починали, но по-добре така, отколкото да получим истинските данни и да се окажем Шотландия-2.
Та, оставете игричките на война в компа, къдет им е мястото и се разходете. Идва уикенд все пак!