Танкове и десетки хиляди войници: Русия се готви да нахлуе в Украйна?

Защо Русия струпва войски по украинската граница? Ако Русия нападне Украйна, военните действия ще се водят и в Черно море, а това означава, че агресията на Москва се превръща в проблем и за други страни, предупреди Киев.

OFFNews 30 ноември 2021 в 21:02 16202 7

Снимка Сателитна снимка от 1 ноември от района на Елня в руската Смоленска област.

Възможно е нахлуване на руски войски в Украйна - това предупреди правителството в Киев в навечерието на срещата между външните министри на държавите от НАТО. „При най-лошия сценарий Русия може да се опита да подкопае архитектурата за сигурност, която възникна в Европа след края на Студената война - и за пореден път със сила да прекрои границите, както го направи вече в Грузия през 2008 година и през 2014 с анексията на Крим и войната в Донбас“, заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

"Голям сегмент военни действия в Черно море"

Кулеба добави, че ако Руската федерация наистина нападне Украйна, военните действия ще се водят и в Черно море, а това означава, че агресивното поведение на Русия се превръща в проблем не само за Украйна, но и за други съседни и партньорски държави (България също е една от тези държави - бел.ред.).

„Потенциалната военна операция на Русия ще включва голям сегмент военни действия в Черно море. Ето защо Румъния и другите черноморски партньори, според нашето виждане, би трябвало да са разтревожени от плановете на Русия така, както е разтревожена и Украйна. И да настояват за сдържането на Русия, както го правим и ние. Проблемът е общ“, каза Кулеба.

Вече от месец западните медии съобщават за струпването на руски войски по украинската граница. Подобно нещо се случи и през пролетта, но тогава специалистите го оцениха по-скоро като демонстрация на сила. Днес обаче тайните служби на САЩ смятат, че военните приготовления по руско-украинската граница може да са подготовка за нахлуване в Донбас. Редица международни наблюдатели описват възможните сценарии: нахлуване в Донбас „по покана“ на непризнатите тамошни републики - или пък без „покана“, за да „се защитят правата на руснаците там“.

Москва отхвърля всички обвинения, че се готви да нападне Украйна и от своя страна обвинява НАТО, че увеличава военното си присъствие близо до нейните граници.

В същото време срещата на НАТО неслучайно е насрочена в Рига - именно за да покаже единството на 30-те държави-членки по отношение на агресивните действия на Русия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през последните седмици на няколко пъти предупреди, че Русия струпва хора и оръжие по украинската граница. Той говори за десетки хиляди войници, за танкове, дронове и електронни оръжейни системи. „Ако Русия употреби сила срещу Украйна, това ще има последствия“, предупреждава Столтенберг. Засега обаче не е ясно как НАТО възнамерява да реагира на едно руско нахлуване в Донбас. В момента мнозина си припомнят за анексията на Крим през 2014 година, когато НАТО си остана в ролята на пасивен наблюдател.

Украйна не членува в НАТО, но въпреки това външният ѝ министър Дмитро Кулеба участва като гост на срещата в Рига. Той сигурно ще постави и въпроса кога неговата страна най-после ще може да започне преговори за членство в НАТО. Тази тема е особено гореща. Киев внесе молбата си още през 2008 година, но приемането на Украйна в Алианса е малко вероятно, тъй като може да разклати европейската архитектура на сигурността с непредвидими последствия. А Кремъл категорично възразява срещу такова членство.

Пълно мълчание между Русия и НАТО

В момента между Русия и НАТО цари пълно мълчание, някогашните дипломатически канали са запушени, а това е опасно. След скандала с предполагаеми руски шпиони в Главната квартира на НАТО в Брюксел Русия затвори своето дипломатическо представителство там. Вече не заседава и Съветът НАТО-Русия.

Мълчанието между Кремъл и Алианса поражда и други проблеми - например във връзка с мигрантската криза по беларуско-полската граница. Държавите-членки на НАТО Полша, Латвия, Литва и Естония твърдят, че от Беларус възниква заплаха за границите им. Те смятат, че Путин е единственият политик, който може да повлияе върху беларуския властник Лукашенко.

На разговорите в Рига вероятно ще стане дума и за подсилване на войските на НАТО в Полша - тази тема повдигна самото правителство във Варшава.

*Статията е на Дойче Веле. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

6

Крушата

01.12 2021 в 13:40

Въпросното градче Елня където се твърди, че е направена снимката е на около 250 км от украинската граница и то грубо мерено на картата с права линия. Това е поне според мойте представи не е до украинската граница, а в Смоленска област на около 100 км от руската граница с Беларус. За сравнени това е долу горе разстояниет с права линия от София до Сливен. Я си представете сега колко време ще отнеме координираното предвижване до украинската граница на такова колона, с перфектна организация и движени по тесни пътища в гористи местности поне няколко дена.
Но разбира се простите факти от реалноста никога не са пречили на DW да о...а медийния пейзаж с подобни, меко казано абсурдни статийки. Добре се вижда гьобелсовата школа в действие.

-1580

3

Bace7

01.12 2021 в 07:05

Мащабните провокации към Русия започнаха с някакви си "учения" в Черно море, продължиха с опита за цветна революция в Беларус, "отравянето" на Навални, простотиите около СП2. Последно обстрелите на бадеровците в Донбас. Може би е време руснаците да отупат киевския клоун с една масирана атака на крилати ракети по всичките им военни летища, и една танкова разходка до Киев. Тогава на поляците 1000-та иракчани по границата с Беларус ще им се видят като щастлив спомен от детството.

1905

1

2021

30.11 2021 в 21:34

Вы нaдo oпoмнитe! Руcия, Укрaйнa, нeт рaзницa мeжду двa нaрoдa. Cмoтритe иcтoрию нaзaд, и увидитe чтo вы брaтя и двa одинoкрoвни нaрoдa oт oбщa импeрия. Вы брaтушки и пo вeрa, брaтушки и c нac - бoлгaрьиe...Нe cдaвaйтес прoпaгaнду чужoй cил, двигaтьcя рaзниe причин и нaдeятьcя двa нaрoдa нeнaвижут мeжду coбoй.