Така става прехвърлянето на мигранти през Беларус за Германия

Deutsche Welle (DW) 30 октомври 2021 в 17:29 4562 1

Снимка Getty Images

Полицията е задържала група мигранти влезли в Германия от Полша.

Прехвърлянето на нелегални мигранти през Беларус и Полша към Германия не спира: дотук по този маршрут в Германия вече са пристигнали над 6 000 души. Как функционира схемата и какво прави Берлин, за да запуши този канал? Разказва DW.

„Броят на установените нарушители на германско-полската граница остава висок", казва за ДВ Стив Алтер от германското външно министерство. Става дума най-вече за бежанци от Ирак, Иран, Сирия, Афганистан и Пакистан, които стигат до Германия от Беларус през Полша.

По данни на Федералната служба за миграцията и бежанците (BAMF), от началото на годината по този маршрут в Германия са пристигнали над 6000 кандидати за убежище, като най-голям брой - 5500 - са дошли от началото на август досега.

Паспортите им са с беларуски гранични печати

Всички заловени или доброволно предали се са с паспорти с беларуски гранични печати, установяват германските полицаи. Поради което е несъмнено, че за пристигането си в ЕС тези хора са се възползвали именно от „беларуския транзит", който - както смятат в Берлин - е открит и съществува не само със знанието, но и с активната подкрепа на режима в Минск.

Според Дъблинския регламент, мигрантите принципно трябва да подават искане за убежище в тази държава, в която за първи път са преминали границата на ЕС. Но повечето предпочитат да не се регистрират в Полша, полагат усилия да изминат 700-те км от източната до западната ѝ граница незабелязано и без да оставят отпечатъци от пръстите си в дактилоскопската база данни на ЕС. Много от бежанците успяват да реализират тези свои намерения, поради което броят на тези, които Германия има основание да върне на Полша, не е голям.

От Минск до полската граница

В резултат от разпитите на нелегални мигранти германските граничари вече са доста наясно как точно функционира „беларуският транзит". Бежанците пристигат в Беларус по въздуха, след като са превели по депозитна сметка на някоя туристическа агенция в страната, от която тръгват, между 4 и 12 хиляди долара за 30-дневна виза.

След пристигането в Минск отвеждат „туриста", в зависимост от закупения от него пакет услуги, или в хотел, или в помещение за изчакване. Когато се събере група, качват хората в автобус и ги откарват до западната граница. Някои бежанци дори разказали на германски полицаи, че беларуските граничари са им помагали да минат на полска страна - разрязвали дупки в телената ограда или с помощта на дронове им намирали места за безопасен преход.

С обществен транспорт от Полша до Германия

Вече на полска територия бежанците, чрез геолокацията на своя смартфон, определят местоположението на човека, който ще ги преведе по-нататък на запад. Това затруднява работата на полските граничари, тъй като бежанците не водят телефонни разговори, които биха могли да бъдат подслушани.

В Полша превозът по правило се осъществява с малък товарен фургон от типа на Fiat Ducato, в който се събират по 30-40 души. Фургонът се ескортира от лек автомобил, който пътува няколко километра пред него с разузнавателна цел. И ако се натъкне на проверка на пътя, маршрутът се променя.

Случва се и каналджии да бъдат заловени. Сравнително голям брой - 14 души - бяха задържани на 22 октомври по подозрение за подпомагане на трафиканти на хора. Сред задържаните има и двама германци, останалите са граждани на Полша, Сирия, Италия, Румъния, Иран, Грузия и Узбекистан.

Последният етап - през полско-германската граница - се преодолява по различни начини: или със същия фургон, пеша, с такси или с обществен транспорт - например с автобус N983, който пътува от Слубице в Полша до Франкфурт на Одер в Германия. Вече на германска територия бежанците си правят селфи като доказателство, че са пристигнали благополучно и едва след това организаторът на „пътуването" си получава парите. Всичко е точно, измама няма.

Какво може да направи Берлин?

За да спре мигрантския поток към Германия от Беларус, германското правителство води преговори и с авиокомпаниите, които осъществяват полети до Минск, и с държавите, от които бежанците тръгват. С Ирак, например, вече е постигната договореност за прекратяване на преките полети до Беларус. Но пък за сметка на това, както посочва говорителят на германското външно министерство Кристофер Бургер, са се увеличили полетите към Минск от Дамаск, Бейрут и Аман през Истанбул и Обединените арабски емирства.

На преговорите с тези държави очевидно става дума и за солидната финансова помощ, която им оказва Германия в рамките на програмите за развитие. Именно заплахата за прекратяване на този финансов източник е накарала властите в Ирак да приемат германските изисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

30.10 2021 в 20:00

Тия да се молят Ердоган да не се разсърди, че в Турция има 4-5млн мигранти, чакащи на стенбай да ги пусне към тучните западноевропейски пасбища...ще им помръкнат одма на тия гейпарадите!