Сърби, албанци, босненци: Не искаме в ЕС, ние ще мием мръсните чинии

Дияна Рошейе - DW Последна промяна на 27 май 2018 в 08:43 11921 4

"Ние ще мием мръсните чинии на ЕС", "Отсега сме европейци втора класа", "Цял свят знае, че не сме за ЕС": стотици сърби, босненци, албанци реагират на статия на ДВ, цитираща коментари на германци за разширяването на ЕС.

Какво става, когато някой преведе на хората от Западните Балкани коментарите на германски читатели относно планираното разширяване на ЕС? Отговорът гласи: получава се вълна от отговори. Точно това се случи след като Дойче Веле обобщи и преведе мненията на германските юзъри, публикувани в новинарския сайт на германската обществено-правна телевизия АРД, по въпроса за приемането на Западните Балкани в ЕС. Поводът бе срещата на върха в София ЕС-Западни Балкани. От общо 49 коментара на германци под публикация по темата в www.tagesschau.de нямаше нито един, който да оценява положително преимането на страните от Западните Балкани. Тъкмо напротив. Юзърът Adeberg например бе написал следното: "Европейският влак продължава пътуването си. Следваща спирка - Западните Балкани. А билетите плаща германският гражданин."

Сърби: "Ние ще мием мръсните чинии в ЕС"

Редакцията на радио Б92 в Сърбия, което е една от най-популярните радиостанции с над 1,5 милиона юзъри, публикува статията на Дойче Веле на своя сайт. В продължение на два дни това беше най-коментираната публикация. И отново коментарите бяха изключително негативни. Така например юзърът srrrrrrrrrrdjan пише: "Германия получава много повече от ЕС, отколкото дава. Именно по тази причина в цяла Европа се засилва влиянието на популистките партии, които призовават за съпротива срещу германските икономически и политически хищнически нокти. Германците помагат за развитието на Сърбия и Балканите, но не защото се чувстват свързани с нас, а защото искат да разширят влиянието си в нашите страни и да увеличат доходите си."

"Ние не искаме в ЕС! И те - германците - не искат да ни пуснат", пише юзърът 4Европеец в коментара си за най-четения сръбски новинарски сайт Блиц, който също публикува статията на Дойче Веле. А юзърът Боки пише следното: "Нашите политици действат така, сякаш Европа е един голям банкет с много пиене и ядене. Но келнерите отдвана вече нe сервират допълнително. Първите вече получиха най-доброто, а Хърватия, България и Румъния обират трохите, защото закъсняха. Ние ще бъдем приети, за да събираме и мием мръсните чинии". Юзърът Вида пък проявява разбиране за негативните коментари на германските юзъри. "Ако бях германец, и аз щях да коментирам ситуацията по следния начин: Германците се дистанцират от нови, потенциално слаби членове." Читателят на Блиц Пера пише: "Сърбите не искат да влязат в ЕС. Те и сега са по-добре. Защо им трябва да емигрират легално, за да работят в Германия или Франция, след като им е по-добре да работят на черно?"

Юзърът Сви то знамо пише: "На цял свят е ясно, че ние не сме за там. Само нашият диктатор (юзърът визира сръбския президент Александър Вучич) не иска да го разбере." Иван прави следното предложение: "Нищо не може да се направи, след като не ни искат. Тогава трябва да позвъним на Путин и да му предложим да разположи балистични ракети на наша територия."

Черногорци: "Още отсега сме европейци втора класа"

Материалът на Дойче Веле, който бе озаглавен "Кой иска в ЕС?", беше публикуван и във "Vijesti", най-популярния сайт в Черна гора. Под него четем коментара на Мрдало: "От текста става ясно, че още отсега ни смятат за европейски граждани втора класа. А CRNOGORCI му отговаря: "Нашият президент (Мило Джуканович) затова е тук, за да разсее техния скептицизъм. А що се отнася до германците - това са хора, които до обяд мразят себе си, а след обяд мразят целия свят." Юзърът Cheese е сигурен, че "до 2025 година ЕС ще колабира или ще се свие до своите фискално консолидирани членове. Очевидно е, че идва краят на ЕС!"

След срещата в София редакторът на Дойче Веле Кристоф Хаселбах заяви, че е "илюзия, Западните Балкани да станат членове на ЕС. На страницата във Фейсбук на албанската редакция на Дойче Веле, която е посещавана от юзъри от Албания, Македония и Косово, един потребител с инициали Ц.Б. отговаря: "Това не е илюзия. Милиони хора от Западните Балкани вече живеят в ЕС." Читател с инициалите Е.С. пък смята, че "освен Германия и Франция, никоя европейска страна не заслужава да бъде член на ЕС." Юзърът К.Л. споделя резервите на много граждани на страните от Западните Балкани: "Ние не бива да влизаме в ЕС, защото не сме конкурентоспособни. Присъединяването ни към ЕС ще бъде още по-лошо за нас, защото ще загубим и малкото независимост, която имаме сега."

Босненци: "Европейците предпочитат бежанци без документи"

В Босна и Херцеговина публикацията на Дойче Веле беше препечатана в сайта Nezavisne novine ("Независими новини"). Потребителят Dekan пише под нея: "Ние пък не искаме повече ислямски фундаменталисти." В профила на босненската редакция на Дойче Веле във Фейсбук изпъква коментарът на един потребител с инициали Р.К.: "Окей! Те не искат Западните Балкани. Това си е тяхно право. Защо обаче се възмущават и крещят до небесата срещу влиянието на Русия, Турция или Китай?" Потребителят И.С. е сигурен, че "европейците никога не са се интересували от нас. С изключение на това: когато става дума за работна ръка." М.У. пък задава следния въпрос: "Европейците могат да си позволят Хърватия, Гърция, България, Унгария и Полша. Те по-добри ли са от нас?" М.Л. коментира скептично: "Колко проблематични са Западните Балкани за ЕС показва фактът, че европейците са по-склонни да приемат милиони бежанци от Африка, Близкия изток и други страни без паспорти и документи вместо тукашните хора."

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

3

limlim

27.05 2018 в 13:30

В целия свят "лузърите" си приличат по едно - НЕГАТИВИЗЪМ!
Все е зле, и ще става още по... Та германските потребители на социални помощи, са люти врагове на балканските неуки безделници... Едните и другите НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ! Това ги обижда, макар и в различен смисъл. Под "приемане", тукашните дебили разбират бъклица и тюфлек с тента над главата, ако може и малко огризки и млада пенсионерка от германска провинция... Тамошните мечтаят само "наще" да ги няма... Reality bites...

12050

2

Very Bastard

27.05 2018 в 13:07

Beny Hill , в българските медии от години има тенденция да се пишат статии с много "купешки" думи и изрази . Има , няма нужда ръгаме IT термини и статията става по- така ...
Ма така е като сред журналистите е пълно е лузери :)

7910

1

Beny Hill

27.05 2018 в 10:13

OFFNews, думата "потребител" не ви ли е известна, та сте си набили в главите това "юзър"? Родният ни език, все пак, е достатъчно богат.