Русия праща опасни осъдени престъпници да воюват в Украйна

Цели войскови подразделения в руската армия са съставени изцяло от осъдени престъпници, лежали в затвора. Как ги вербуват и колко им плащат, за да се бият в Украйна?

DW Последна промяна на 16 август 2022 в 16:16 2947 13

Камион с надпис

Снимка Anadolu Agency/Getty Images

Камион с надпис "Груз 200", с което обозначава транспортът на убитите военнослужещи, събира трупове на цивилни цервти в град Рубижне в луганска област.

Цели войскови подразделения в руската армия са съставени изцяло от осъдени престъпници, лежали в затвора. Как ги вербуват и колко им плащат, за да се бият в Украйна? Интервю на DW с правозащитничката Олга Романова.

На убийци и други опасни престъпници им се обещават стотици хиляди рубли месечна заплата и помилване след шестмесечна служба на бойното поле в Украйна. Но в действителност това е измама, а мнозина изобщо не доживяват да получат първа заплата, казва за ДВ руската правозащитничка Олга Романова.

Говорите за вълна от оплаквания, подавани от роднини на затворници. Защо има толкова много жалби?

Олга Романова: По две причини. Едната е, че не им плащат обещаните пари. Измина повече от месец, откакто първата група затворници беше изпратена да воюва. Първата битка с тяхно участие беше край Луганск на 12 юли, след която имаше и първи загинал затворник. Сраженията продължават, хората мрат, а обещаните пари не се изплащат. Имаме данни за едно плащане от 30 хиляди рубли и за второ от 100 хиляди рубли. Няма обаче никакви заплати от порядъка на 200 до 400 хиляди рубли, каквито са били обещавани.

Втората причина е, че расте броят на жертвите: на фронта масово гинат затворници, което е напълно обяснимо, защото това не са обучени войници. Те са в лоша физическа форма, много от тях изобщо не са ходили в армията и сега нямат никаква представа какво въобще правят в Украйна.

А как ги вербуват? Как протича самото набиране?

Олга Романова: Хора от свързаната с Евгений Пригожин частна руска армия „Вагнер“ обикалят затворите. Представете си го така: в двора на някой затвор каца хеликоптер на частна военна компания, от него слизат хора в лъскави униформи, сред които и самият Пригожин с орден „Герой на Русия“. Служителите на затвора им се подчиняват безропотно и хората веднага разбират, че е пристигнал някой много голям шеф.

След това започват да ги обработват. Казват им: „Момчета, вие ще излезете оттук само в дървени ковчези. А ние ви предлагаме пари, слава, помилване, измиване на срама за извършените от вас престъпления, даже ще получавате пари и ще можете да се виждате с близките си. Животът ще започне отначало.“

Следва задължителната порция пропаганда за нацистите, Украйна, Степан Бандера и за това как осем години били убивани деца в Донбас. Макар че не всички затворници вярват на тази пропаганда, за тях това е единствената възможност да започнат нов живот – като отнемат живота на други хора.

Сред кои затворници се търсят кандидатите?

Олга Романова: Мъже над 55-60 години не се набират. А също и затворници с украински паспорти, както и осъдени за сексуални престъпления или педофили. Всички останали обаче биват вербувани, като предпочитат убийци и извършители на тежки престъпления – например убийства или опити за убийства, въоръжени грабежи и т.н. Не наемат също и затворници с недъзи или болни.

Каква част от тях се съгласяват?

Олга Романова: Хората се съгласяват доста бързо, защото всички са водени от една и съща мисъл: по-добре на война, отколкото в затвора.

Във всички затвори ли се набират бойци за фронта или само на някои места?

Олга Романова: Дотук са успели да обходят затвори само в европейската част на страната. Не се потвърждават информациите, че са стигнали до Перм и Новосибирск.

Колко затворници биха могли да наберат общо?

Олга Романова: Средно хората на Пригожин успяват да убедят по около 20 процента от излежаващите присъди в затворите. Ако в Русия има около 600 хиляди затворници, и ако приемем, че минимум 10 на сто от тях приемат офертата, това означава, че те лесно могат да наберат коло 50-60 хиляди души.

Какво се случва после с тях – отделни отряди ли създават или ги разхвърлят по другите части?

Олга Романова: Създават отделни подразделения към частната армия „Вагнер“. Обикновено това са групи от по около 40 души, на които им обещават сами да си избират командир. Хвърлят ги първи в боя, а дезертьорите се разстрелват на място. Знаем обаче, че зад тях вървят истински обучени отряди на „Вагнер“.

Казвате, че са най-отпред на фронтовата линия?

Олга Романова: Разбира се, тях ги хвърлят първи. Те са много зле обучени бойци, за които никой не е особено загрижен дали ще бъдат убити. Обикновено те се бият под прякори, нямат никакви социални контакти, връзки, роднини. А на мъртвите не трябва да се плащат заплати. Това си е чиста печалба.

В социалните мрежи отговаряте остро на всички, които се жалват, например от жалкото заплащане. Защо казвате на съпругата на такъв боец, че той е военнопрестъпник?

Олга Романова: Бих искала хората да знаят за какво става въпрос, че това са пари за участие във война, за военни престъпления. Тези хора изобщо не разбират тази връзка. Казват ми, че при тях са дошли някакви началници от името на Путин и им обещали да паднат всички обвинения срещу техните близки. А аз им казвам: Какви ги говорите? Нима изобщо не можете да разберете за какво става дума? Защо изпращате там вашите близки? Та те не са умрели случайно и при нормални обстоятелства. Те са убивали хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4576

15

евроатлантик

18.08 2022 в 15:01

Е, щом цитирането на Айнщайн е нарушаване на добрия тон, така да бъде, Йончев!

9832

13

dolivo

17.08 2022 в 22:04

ха, руската пропаганда лъжела затворници, виж ти. но виж, педофили не вземали, морал бате. има някакви граници значи , интересно. доста ниска летва...

Напълно възможно, руската сган политическа е в такава агония, че за да си спасят кожичката, майка си биха продали. Ни не на педофил, да сме наясно

деба олигофрените

1250

12

4rnor

17.08 2022 в 20:25

Споко, те HIMARS-ите са долна западна пропаганда и съществуват само като фигмент във въображението у нечий соросоиден мозък. Почивай си спокойно в Крим. Колкото до десертчетата, ако под "сладолед с писташ и сушени плодове" имаш предвид отворена консерва с надпис "Кондензиран Еякулат ; Сделано в СССР, 1973 год.", то тогава ти повЕрвах. Да ти е сладък :)

-4576

11

евроатлантик

16.08 2022 в 23:07

Забравих култовото ти: Пхахххааахахахахах!

-4576

10

евроатлантик

16.08 2022 в 23:05

Отговор: Руската кухня е прекрасна, но поради възрастта си гледам да се придържам към средиземноморската, поне през лятото. А предпочетох Сицилия пред Крим, че ВСУ както са се засилили току-виж ме лупнали с някой HIMARS, а животът е хубаво нещо...

На другия няма да отговарям, стига ми, че от завист сън няма да го хване!

310

8

Merc

16.08 2022 в 21:48

Въпрос към ЕВРОЛУНАТИК :

Не видях нищо руско в менюто ти , както и в плановете ти за почивка.

Жалки сте .....

Пхахаххахахаха !...

-4576

7

евроатлантик

16.08 2022 в 21:18

До # 6

Ще ти се да е така, нали нещастнико, но уви, не е! Вътрешно усещаш как са нещата и се гърчиш в безсилна злоба и завист, продължавай! Скърцай с изгнилите си зъби, които никога няма можеш да смениш с металокерамика, бълвай смрадливия си дъх и слушай куркането на празния си търбух. Вече приключих с джина, похапнах фагри на скара с гриловани зеленчуци и сега ще пийна 1-2 чашки шардоне. За десерт - сладолед с писташ и сушени плодове, както и 1-2 капки коантро за аромат. За днес - толкова, стига ми, хвала на Бога!
А, щях да забравя, след няколко дни заминавам на почивка в слънчева Сицилия и за известно време няма да си комуникирам с нещастници като теб. Нета дава такава възможност, но нямам никакво желание за това...
Лека нощ, ако завистта ти позволи да заспиш!

615

6

ob1

16.08 2022 в 20:06

Като верен следовник на путлер вероятно всяка дума на "евроатлантика" е лъжа. Казва, че е пенсионер, служил в някакви спецчасти, имал не знам си какви доходи, пие джин и мези с маслинки. Да се чете - пъпчив смотльо, който без копейките на мутрафонова не може и хляб да си купи, пие самогон и мези с дедовия. Айде беж към родния оркистан, "деде"!