Путин при Ердоган - хармония и противоречия

Визитата на Владимир Путин при Реджеп Тайип Ердоган трябваше да демонстрира хармония. Русия и Турция са тясно свързани икономически. Във войната в Сирия обаче преследват диаметрално противоположни интереси.

Даниел Хайнрих, DW Последна промяна на 04 април 2018 в 21:10 4211 1

Снимка Ройтерс

Ръкостискане, светкавици, усмивки пред камерите. Срещата между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Анкара се превърна в огромен медиен спектакъл. Официалният повод за срещата: двамата държавни ръководители искаха заедно да отпразнуват първата копка за изграждането на първата турска АЕЦ "Аккую". По данни на турските медии, струващата 20 милиарда долара АЕЦ, която Русия изгражда край град Мерсин, ще покрива десет процента от турските потребности за електроенергия след влизането си в експлоатация. И това не е първият съвместен проект между Турция и Русия в енергийната сфера. Шефът на истанбулското бюро на фондация "Хайнрих Бьол" - Кристиан Бракел подчертава значението на енергийното сътрудничество и за двете страни. „Русия е много важен партньор за турския газов пазар. Около 63 процента от всички доставки на природен газ идват от Русия. От известно време двете страни планират изграждането на газопровода "Турски поток", по който ще тече газ и към ЕС. И двете страни печелят от това сътрудничество. Русия иска да засили влиянието си на европейския енергиен пазар, а Турция иска да се утвърди като енергиен разпределителен център“, казва той в разговор с ДВ.

Турция и Русия си сътрудничат и в други сектори. По данни на Световната търговска организация (СТО), Турция внася най-много стоки от Русия след ЕС. 11 на сто от турския внос идват от Русия. Освен петрол и въглища, Русия изнася за Турция и желязо. Туризмът също играе съществена роля в икономическото сътрудничество между двете страни. Средно четири милиона руснаци почиват всяка година в Турция. В замяна на това Турция изнася за Русия аграрни продукти като лимони и слънчогледово семе, но преди всичко автомобилни части и резервни части за кораби. По данни на статистическата агенция на ООН, през 2016 година между двете страни са осъществени външнотърговски сделки на стойност 17 милиарда долара.

Щекотливата тема Сирия

Независимо от добрите търговски връзки, преди две години и половина отношенията между двете страни стигнаха почти до точката на замръзване. През ноември 2015 година турските ВВС свалиха един руски боен самолет, който навлезе в турското въздушно пространство на път за Сирия. Самолетът се разби, а един пилот загина. Сега пък в района на Идлиб в северозападната част на Сирия отново се сблъскват диаметрално протовоположните интерси на Москва и Анкара. Експертът по въпросите за Сирия Сам Хелер е убеден, че съдбата на Идлиб ще бъде решена в задкулисни преговори между Турция и Русия. „В Идлиб са събрани най-големите врагове на Асад и по тази причина Русия може да даде зелена улица за офанзива на режима в провинцията“, казва той. Според него обаче, такава стъпка ще има последици за Турция, тъй като офанзивата ще предизвика бягството на стотици хиляди хора през границата с Турция. А Анкара иска да предотврати подобно нещо на всяка цена.

От 2016 година турската армия контролира обширни части от съседната провинция Алепо. През изминалите седмици турската армия завладя и кюрдския регион Африн.Турското правителство иска да разсели в тези региони част от 3, 5-те милиона сирийски бежанци, които са в Турция от 2011 година и създават напрежение в страната. Сам Хелер е убеден, че Турция иска да запази Идлиб като „буфер срещу войната“.

Турският шпагат в аферата Скрипал

В аферата Скрипал Турция не се солидаризира с партньорите си от НАТО и страните от ЕС и не експулсира руски дипломати. Много западни държави експулсираха руски дипломати, солидаризирайки се с британското правителство, което обвинява Русия за покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал. Кристиан Бракел обаче на съзира в поведението на Турция отдалечаване от Запада. Той не споделя и мнението, че възниква нов съюз между Турция и Русия срещу Запада. „Има няколко страни членки на ЕС, например България и Гърция, които също не изгониха руски дипломати. В крайна сметка това беше акция на ядрото европейски държави като Германия, скандинавските страни и държавите от Бенелюкс. Турция се опитва да направи сложен шпагат. От една страна, иска да запази своята обвързаност с Европа и най-вече с Великобритания, като същевременно не желае да ядосва Русия“, казва експертът. А запазването на този баланс е трудна работа, както показва бегъл поглед върху икономическите показатели. Русия не е единственият важен търговски партньор на Турция. С близо 12 милиарда долара търговски оборот през 2016 година Великобритания се нарежда на второ място сред най-важните пазари за турски стоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови