Протестите подготвят почвата за сваляне на правителството?

Евгений Дайнов за DW 18 май 2022 в 17:28 19235 10

Снимка Ружа Райчева

Случващото се в България прилича на опит за преврат в угода на враждебна чужда държава, смята професор Евгений Дайнов в коментар за DW.

Съветските лидери умееха да си правят изводи от чужди поражения. В началото на 1970-те години например те наблюдаваха как в Чили свалят от власт техния съратник Салвадор Алиенде. Месеци наред страната беше задушавана от стачки и блокади на превозвачи. После се проведе военен преврат, начело с генерал Аугусто Пиночет. Изтребители бомбардираха президентския дворец, а самият Алиенде умря в кабинета си.

Протестите полагат основите за сваляне на правителството?

Сценарият, който се разигра в България на 18 май 2022 година, този път срещу прозападно правителство, застанало срещу Кремъл, напомня на събитията от Чили. Окуражавани от съюзниците на Путин в нашата Република, включително и от ГЕРБ и ВМРО, различни превозвачи се опитаха да приложат първия етап от сценария "Чили" - да блокират страната, което може да подготви почвата за сваляне от власт на законно избрано правителство. В същия момент същото това правителство обявяваше безпрецедентен пакет от мерки за справяне с инфлацията и цените на горивата. Това е и същото правителство, което осигури безпроблемно преодоляване на спирането на доставките на газ от страна на кремълския монополист Газпром.

Всичко това прилича на опит за пуч, т.е. за насилствено сваляне на правителството и промяна на геополитическата ориентация на Републиката - за изтръгването ѝ от общността на демократичните страни и връщането ѝ в положението на сателит на Кремъл. Изглежда, че се залага на връщане на власт на ГЕРБ с някаква про-кремълска гарнитура, която да свърши тази работа.

Видя се какъв е планът

ГЕРБ и ДПС, както и "Възраждане", дадоха достатъчно сигнали в последните седмици, какво мислят да ни сторят. "Възраждане" заплашваха европейските българи да отидат "в затвора и в трудовите лагери". ГЕРБ и ДПС пък внезапно обявиха готовност за нови избори. Тези изяви биха били нелепи и безпомощни, ако зад тях не стоеше някакъв план. Към подозренията, че става въпрос за план, допринесоха и събитията преди 18 май, когато социологическата гарнитура на ГЕРБ започна да публикува "данни", според които правителството няма никакво обществено доверие. Накрая дойде ударът с превозвачите.

Очевидно е, че след като на "Парада на победата“ на 9 май Путин мрънка и хъмка, вместо да обяви гръмовна победа във войната, сега търси реванш. Явно го търси в България, която от години е най-слабата брънка в западните съюзи. Вероятно на Путин е обещано Републиката ни да бъде превзета отвътре: явно и на Борисов е обещано, надолу по веригата, правителството да бъде свалено до края на месец май 2022 година. Ако това стане, то пред Варна и Бургас могат да се появят руски бойни кораби, които да "гарантират сигурността на руските граждани на българска територия".

Републиката е в опасност

Този опит няма да успее, тъй като няма нито генерал, нито армия, която да завърши процеса с военен преврат. Но това е все пак прилича на опит за преврат в угода на враждебна чужда държава. Инициаторите трябва да понесат съответната отговорност.

Нека припомним, че наказателният кодекс завършва с "Особена част", чиято Глава първа е озаглавена "Престъпления против Републиката". Раздел първи на тази глава носи краткото заглавие "Измяна".

Републиката е в опасност. Изглежда, че изменници се опитват да вземат властта с насилие, за да подчинят Републиката на Владимир Путин. Време е държавата да покаже, че е държава и е способна да се съпротивлява при нападение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2172

11

Johnny B Goode

19.05 2022 в 04:47

Правилно Сашке. Откъде накъде ще управляват по-умни от вас. Къде по-добре беше при оня дето викаше "И вий сте прости, и аз съм прост, затуй се разбираме".
Мажи филията с мас, ръгай чушки в боба. Чалгата на макс и вечна дружба с Путлер.


9345

8

Анализи

18.05 2022 в 20:25

Протестират за бентлита на собствениците. Анализ разходи приходи и тогава актуализация. Сигурен съм, че досега са имали минимум 100% . Е малко собствениците ще се поограниччат.

-240

7

редовно четящ

18.05 2022 в 19:38

Мокрите сънища на кремълските лакеи!

-403

6

spirit оригиналът

18.05 2022 в 19:35

Женя почвай да тренираш качване на колесник в движение.Има видео от Афганистан,което можеш да ползуваш.
Други вече тренират.