Национален позор: Германия отнася подигравки за това как се бори с коронавируса

Оливер Пипер - DW 14 март 2021 в 16:14 11739 1

От чужбина реагират с изумление и злорадство. Някои говорят дори за "национален позор". Начинът, по който Германия се справя с пандемията от коронавирус, вече стана обект за подигравки.

Ако миналото лято ни бяха запитали коя страна ще се справи най-добре в кризата с коронавируса, мнозина несъмнено щяха да заложат на Германия - на изпитаната марка „Made in Germany“, на шампиона по дисциплина и организация, на нейните учени, които първи успяха да разработят нова ваксина.

Но в битката срещу пандемията Германия от отличник се превърна в проблемно дете и то по много показатели: при осигуряването на достатъчно защитни маски, в тестването и при ваксинациите, в дигитализацията на процесите. Крайната оценка не е никак добра: Германия полага постоянни усилия, но се придържа към твърде сковани правила и не проявява почти никаква гъвкавост.

"Имунизации със скоростта на охлюв"

Във Великобритания най-много се надсмиват над бавния старт на имунизациите в Германия. Правителството в Лондон се хвали с това, че вече една трета от населението на Острова е ваксинирано. Вестник „Дейли Мейл“ цитира оценката на германския „Билд Цайтунг“, че имунизациите в Германия се движат със скоростта на охлюв, и добави: „Хвалената от всички Германия за бързата и адекватна реакция в кризата с коронавируса, днес има висока заболеваемост и смъртност. За цял месец страната успява да ваксинира толкова, колкото в Израел само за един ден.“

“Германия губи короната в Ковид-кризата“, коментира на свой ред „Файненшъл Таймс“, който дори написа, че имунизационната кампания се е превърнала в национален позор. „Лондон Таймс“ също цитира „Билд Цайтунг“ със заглавието: „Скъпи британци, завиждаме ви“. Мнозина германци днес също споделят усещането, че правителството в Берлин, което през първата вълна от пандемията си спечели много овации, днес вече не се справя.

В САЩ, където вече ваксинират по стадиони, в супермаркети и дори в църкви, на ден се поставят по 3 милиона дози ваксина, а в някои щати като Ню Джърси е достатъчно да си пушач, за да те ваксинират с предимство. Мнозина американци вече започнаха да гледат на Германия не просто с ирония, а със състрадание.

В началото на пандемията в САЩ пишеха с възхищение за „германския отговор на Ковид-кризата“ - тогава в САЩ отбелязваха все нови тъжни рекорди в броя на починалите. Но тези времена отминаха. Идното лято ситуацията в Германия явно ще е по-тежка, отколкото в САЩ. Президентът Джо Байдън вече оповести амбициозната цел до края на май да бъдат ваксинирани всички пълнолетни американци.

Русия също ваксинира ударно. Всеки руски гражданин, без значение от възрастта или професията, има право да се ваксинира безплатно със „Спутник V“. В Русия ваксинират в клиниките, търговските центрове, а в Москва дори и в операта. В руските медии проблемите на ЕС с ваксините се представят като доказателство за провала на Запада в битката срещу коронавируса.

Потискащи оценки

Следващото сравнение също е болезнено за Германия: Израел проведе безпрецедентно масова имунизационна кампания с препарата на BioNTech/Pfizer - повече от половината от населението на страната вече е ваксинирано поне с първата доза. Германия би могла да се похвали със същото не по-рано от юли или август тази година.

Най-потискащата оценка за Германия навярно е тази от Китай. Медиите там я сочат като пример за несправяне с пандемията. В самата Германия мнозина сега се надяват, че ваксинациите в крайна сметка ще потръгнат.

Основание за надежда има: одобрен беше нов препарат срещу коронавирус – този на Johnson&Johnson, очаква се увеличение на доставките от другите ваксини, а освен това е предвидено вече да ваксинират и личните лекари. Всичко това може да ускори имунизационния процес. Но едва ли ще се намери вече някой, който да посочи Германия като добър пример за справяне с пандемията.

Дойче веле; заглавието е на OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

14.03 2021 в 18:14

...а какво да кажем ние с гайдите...нема ваксини(щото не сме ги договорили),народеца не ще да се ваксинира заради калпавата кампания,а само в нашата болничка на ден мрат по 5-6 човека...погребалните агенции станаха милионери.....и няма край на лъжите на тъпунгерите,а вие май сте по-големи тъпунгери....напълно заслужено мрете като кучета...света се чисти от тъпотията.....