Маневрите в Черно море са най-мащабните досега. Москва реагира остро

5000 войници, 32 кораба, 40 самолета, 18 екипа за спецакции, България участва с корветата "Бодри"

Дойче Веле 28 юни 2021 в 17:06 6075 4

Снимка navy.mil

Разрушителят USS Ross навлиза в Черно море на път за Одеса.

5000 войници, 32 кораба, 40 самолета, 18 екипа за спецакции: в Черно море стартира военното учение "Sea Breeze", което този път е особено мащабно. Москва реагира остро, тъй като възприема маневрите като провокация. Дойче веле събра реакциите. 

В Черно море започна военното учение "Sea Breeze-2021", за което се твърди, че е най-голямото досега. То се провежда въпреки острата реакция на Москва, която го възприема като провокация и до последно призоваваше САЩ и съюзниците им да се откажат от маневрите.

Числа и факти

"Sea Breeze" ("Морски бриз") е ежегодно многонационално учение, което се провежда съгласно Меморандума за взаимопомощ и сътрудничество във военната област, подписан между САЩ и Украйна през 1993 година. Първите маневри се проведоха през 1997 година. Споразумението предвижда Украйна да предоставя военна и гражданска инфраструктура по черноморското крайбрежие, а САЩ отговарят за финансирането на учението. В него участват военни от страните-членки на НАТО, както и техни партньори - най-вече от Черноморския регион, но без Русия. (България участва с корветата "Бодри", която заминава утре бел. OFFNews).

Учението е разделено на четири фази, като през активната ще бъдат отработени маневри по вода и под вода за пресичане на противникови морски операции, бойни задачи по суша и във въздуха, както и спасително-издирвателни мисии.

Главнокомандващият на украинската армия Руслан Хомчак съобщи, че основната цел на учението е да подготви щабовете и подразделенията на украинските ВМС да изпълняват задачи в съответствие със стандартите на НАТО, както и да придобият опит при съвместни операции по поддържането на мира и сигурността.

От общо 32 морски съда, които ще участват в учението, Украйна ще предостави 24 кораби и катери, 17 от общо 40 самолета, 12 хеликоптери, 80 единици военно оборудване и 1500 военнослужещи. В маневрите участват подразделения от общо 32 страни, сред които и България. Официално бе потвърдено и участието на Шести американски флот.

Реакцията на Русия

Русия разглежда маневрите в близост до границите си като провокация и призова САЩ и техните съюзници от НАТО да се откажат от тях. В изявление на руското посолство във Вашингтон, публикувано в Туитър, се казва: „Мащабите и откровено агресивният характер на учението "Sea Breeze" не отговарят на реалните задачи по осигуряването на безопасност в региона на Черно море".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече учението „провокация". Една от целите му била снабдяването на Украйна с оръжие и друго военно оборудване, заяви тя.

Миналата сряда в района на анексирания от Русия полуостров Крим се стигна до ескалация на напрежението, след като руската брегова охрана произведе предупредителни изстрели срещу британския разрушител „Дифендър". Кремъл твърди, че британският кораб бил навлязъл на три километра навътре в руските териториални води. Лондон уверява, че става дума за най-безобидно транзитно преминаване през украинските териториални води.

През 2020 на територията на Украйна се проведоха пет международни военни учения, а през настоящата година са предвидени общо осем. В тях ще се включат 21 000 украински военнослужещи и около 11 000 войници от други страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

29.06 2021 в 07:41

Ами преди 2-3 години руснаците загащиха украинските провокатори около Керч, иззеха им катерите и ги "заселиха" в Матроска тишина. Сега също е доста вероятно да потопят някое украинско корито, ако хохландците станат твърде нахални.