Коронавирус: Германия сбърка, а Швеция се оказа права?

DW, Последна промяна на 17 април 2020 в 16:07 13074 11

Снимка Pixabay

Стокхолм

Докато в Германия все още се питат как точно да организират учебния процес след Великденската ваканция, кога да отворят детските градини, баровете и ресторантите, в Швеция нямат подобен проблем. Там много училища, ресторанти, кафенета и детски градини продължават да работят. Затворени са само гимназиите, университетите и професионалните училища. Забранени са и масови мероприятия с над 50 участника, а от началото на април - и посещенията на старческите домове. Всичко останало обаче работи и по улиците кипи живот. Дали това е случаен късмет? Или пък шведският път за справяне с кризата е по-правилен от онзи, който избра Германия? Мнозина германци вероятно си задават този въпрос.

Здрав разум и лична отговорност

Вместо да заложи на забрани, Швеция апелира към своите граждани да проявяват здрав разум и лична отговорност. Препоръките на шведските здравни власти през цялото време бяха следните: вкъщи да си остават само онези, които се чувстват болни, както и онези, които са на възраст над 70 години или имат сериозни предишни заболявания. Към шведските граждани бе отправен и друг апел: да работят от вкъщи, а при пазаруване да спазват дистанция. Всичко това обаче бе оставено на доброволен принцип.

Сайтът на германската телевизия N-TV цитира шведския епидемиолог Андерс Тегнел, който твърди, че епидемията от коронавирус така или иначе не може да бъде спряна, дори и със строга карантина. Той е на мнение, че непременно трябва да се обърне внимание на социалните последици от карантината. Ако ограниченията са прекалено строги, хората няма да са склонни да ги спазват в продължение на месеци. Освен това Тегнел предполага, че поради либералния режим в Швеция ще се разболеят достатъчно хора със силни съпротивителни сили, така че да се създаде относително масов имунитет срещу Ковид-19.

Друго възможно обяснение за шведския феномен гласи: роля играят и някои демографски фактори. Повече от половината от шведските домакинства се състоят от един човек. Гъстотата на населението в страната също е значително по-ниска от тази в Нидерландия или Великобритания например - страни, които в началото също смятаха да създават "стаден имунитет", но се отказаха поради силното нарастване на новите зарази. 10 330 000 шведи живеят на площ от близо 529 000 кв. км. В Швеция на 1 кв. км. живеят средно по 19,5 души. За сравнение: в Германия на 1 кв. км. живеят средно 233 души.

Интересна е и позицията на професор Щефан Хомбург, директор на Института за публични финанси към университета в Хановер. На страниците на вестник "Ди Велт" той твърди, че тактиката за строга карантина, предложена от германския институт "Роберт Кох", се базира на гигантска грешка в предвижданията за развитието на епидемията. Ето какво пише проф. Хомбург: "Според специализираната литература, между заразяването с коронавирус и смъртта преминават средно 23 дни. Това обстоятелство е много важно, защото показва, че намаляването на новите инфекции и смъртните случаи в Германия напоследък нямат нищо общо със строгата карантина."

Германия би трябвало да се поучи от Швеция?

Експертът аргументира с това, че решението за пълната карантина в Германия е било взето на 23 март и е влязло в сила ден по-късно. С други думи - най-високият досега брой смъртни случаи от Ковид -19 в Германия, регистриран на 7 април, говори за това, че апогеят на новите зарази е бил достигнат по-рано - още преди да влезе в сила карантината. Дали строгите ограничения в Германия дават желания резултат, според експерта, ще може да се забележи най-рано след средата на април.

В заключение проф. Хомбург казва: "Страни като Швеция, Южна Корея или Тайван, които се отказаха от строга карантина, действаха мъдро. Вирусолозите преведоха населението и политиците със спокойна ръка през кризата, вместо да ги стресират с постоянни промени в тактиката. Германия би следвало да вземе тази политика за пример", апелира професорът.

Към момента в Швеция има общо 12 540 регистрирани случаи на зараза с коронавирус. Жертвите са 1333, а излекуванитe - 550.

Deutsche Welle

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3092

11

hristohh

18.04 2020 в 12:25

@XR4
Данните са починалите не са в полза на Швеция.
Съгласен съм, че има народи, при които самодисциплината и обществената отговорност са по-силно изразени.

10372

10

elbarbudo

18.04 2020 в 10:37

Само дето снимката беше от Финландия...

13214

9

XR4

18.04 2020 в 10:26

Много хора не осъзнават, че скандинавците имат манталитет доста различен от нашия(южняците като цяло).Темата е дълга, но ако трябва да е с две думи, те по принцип си живеят така както ние живеем в момента. Т.е. не е необходи специално да им се налагат ограничения и карантина(имаше една снимка, как шведи чакат на автобусна спирка-през два метра един от друг, без да има пандемия).

3092

8

hristohh

18.04 2020 в 10:04

@ rubisco

Япония има доста културни различия с Европа и е доста технологично развита. Другото, което е интересно при Южна Корея и Япония е методологията за признаване на смъртни случаи, която може да се окаже силно пожелателна. Тепърва предстои да се разбере. Що се отнася до клъстерното тестване, спор няма. Всичко зависи от ресурса, с който се разполага. Интересни неща си споделил, благодаря!

3214

7

rubisco

17.04 2020 в 23:56


@ hristohh

Всъщност Япония е много интересен модел. Там беше регистриран и първият случай на заразен извън Китай (изключвам кораба). Япония имат изключителен обмен на хора и стоки с Китай, най застаряващото население на планетата са,гъсто населени и пушачи. Това, което направиха беше моментално въвеждане на ограничения върху пристигащите от Китай и тестове с карантина. В момента се правят около 6000 теста на ден,но те се правят от самото начало и са в изградена мрежа от контакти, която може да се види на официален сайт. Тестовете се правят само за вирусоносителите с qPCR, като Canon вече са готови с най бързите генетични тестове за вируса базирани на LAMP технологията,която си е тяхна. Тези апарати позволяват за 10 минути да се детектира вирусната РНК 100% специфично и с над 95 % чувствителност. Преносими са и тежат 3.5 кг. Ползвани са за Ебола. От друга страна, самите японци имат култура на носене на маски и поддържат както лична хигиена, така и обществена. Не се ръкуват.Дисциплинирани са,ако някой усети някакви симптоми, остава вкъщи и изпълнява препоръките. Честно казано, не мисля, че нещата там ще се променят коренно. Освен това, техният антивирусен препарат наистина е най обещаващ и в момента там текат тестове паралелно с такива в САЩ ,след резултатите от Китай с 340 пациента. Така ,че и да се случи нещо, вече ще разполагат с много надеждни бързи тестове и препарат. Което е най същественото, всъщност. За Корея, те си то казаха - Test-Trace-Treat. Плюс маски и дезинфектанти.

3092

6

hristohh

17.04 2020 в 21:37

@ Хараламби

И ти ще остарееш, ще се разболееш, и тогава може би най-много ще ти се живее.
Демек намирам за непочтително да си играеш на Бог и да преценяваш кому кога е време да умре.
Демек в други държави на повече хора е даден шанс да не умрат от този вирус и да живеят още в замяна на невъзможността временно да си правиш кефа по кафета, да отложиш ученето за известно време ... И да, да понесеш икономически загуби.

https://offnews.bg/sviat/940-sa-veche-zarazenite-na-samoletonosacha-sharl-de-gol-726847.html

8 от 940 позитивни моряци са на изкуствено обдишване. Хора извън всякаква рискова група - млади, здрави, активни военослужещи. Айде, "дъртите" да ги прежалим. Ами младите, здрави, прави военни?

3092

5

hristohh

17.04 2020 в 21:19

@rubisco

Япония тепърва започва. Южна Корея е интересен случай, там има какво да се проучва. Китай - без коментар. Исках да се огранича до страни по-близо до нас и като разположение, и като население.

3214

4

rubisco

17.04 2020 в 19:25

#2


Чудесен коментар, но си пропуснал Китай с 1.5млрд, Япония с 120 млн и Южна Корея с 51 млн.

12007

3

Хараламби

17.04 2020 в 18:56

Ако не беше този либерален подход, тия 1300+ човека щяха да са безсмъртни демек ;)

3092

2

hristohh

17.04 2020 в 17:03

Швеция има 10.5 млн. население, Германия има 80 млн. Броят на заразаните и особено на починалите никак не е в полза на Швеция, всъщност.

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Швеция - 1333 жертви при 10.5 млн. население
Германия - 3868/80 млн.
България - 38/7 млн.
Белгия - 4857/11 млн.
Унгария - 156/9.7 млн.
Чехия - 156/10.6 млн.

Е, как седи Швеция в тази компания? Като Белгия или като Чехия? Или като нас?