Как издевателстват над Навални в руския наказателен лагер

DW Последна промяна на 04 ноември 2021 в 21:51 7558 6

Снимка instagram.com/navalny

Затворническата снимка на Навални

Пълна изолация, лишаване от сън, дискредитиране с лъжи и всевъзможни провокации - на това е изложен руският опозиционен лидер Алексей Навални в наказателния лагер "Покров". Двама бивши задържани разказват видяното.

Телевизионният канал "Дождь" съобщи днес за издевателствата, на които е подложен опозиционният лидер Алексей Навални в руската наказателната колония „Покров“.

Навални беше осъден на наказателен труд след завръщането си от Германия, където той беше лекуван след опита да бъде отровен в Русия с вещество от категорията на „Новичок“. За обстоятелствата около задържания опозиционер разказват двамата бивши затворници от Наказателната колония номер 2 Нариман Османов и Евгений Бурак, които са били в един отряд с Навални.

Пълна изолация и лишаване от сън

По техните думи опозиционният деец е държан в пълна изолация, а всички останали затворници са били подробно инструктирани относно забраната да се разговаря с него. За целта поотделно е било разговаряно с всеки един задържан. Освен това в колонията е бил показан филм, в който Навални е бил представен като гей. Тази информация потвърждава и Евгений Бурак.

По време на гладната стачка на Навални властите в руския наказателен лагер настанили до него човек, за който твърдели, че страда от открита форма на туберкулоза. Впоследствие това се оказа чиста инсценировка – явно, за да сплашат опозиционера и да го накарат да се откаже от своя протест, обяснява Османов.

Освен това в първите три дни след връщането на Навални от затворническата болница са били прилагани различни трикове, за да го лишават от сън – до него например е бил настанен човек, който по указание на ръководството постоянно издавал „различни силни звуци“, разказва още Османов.

Обвинения срещу Кремъл

Най-близкият съратник на Навални Леонид Волков коментира репортажа на руския телевизионен канал "Дождь", като изрази увереност, че всичко което се случва с Навални в наказателния лагер става с изричното знание на президента Владимир Путин, тъй като само той има правото да дава разпореждания относно опозиционния лидер. „Първо, защото всички ще търсят отговорност от Путин, ако от главата на Навални падне и косъм, докато е в лагера, а и защото евентуалните международни санкции в такъв случай ще ударят пряко Путин, неговите приятелчета и портмонета“, написа той във Фейсбук.

Волков предполага, че е дадена заповед да се „направи живота на Навални в колонията непоносим“. „Да не го малтретират или убиват, но пък ако други затворници го бият – това ще си е съвсем в реда на нещата. Още повече, че във всяко ъгълче има видеокамери – така властите винаги ще могат да покажат и докажат, че насилието е извършено „не от нас“. „А най-добре ще е, ако успеят да провокират Навални, така че той сам да удари някого и после да бъде пребит, така да се каже – заслужено“, казва Волков.

Влошено здравословно състояние

През януари 2021 Навални бе задържан веднага след завръщането си от лечение в Германия. През февруари 2021 Навални беше осъден на наказателен труд от 2 години и 8 месеца по делото „Ив Роше“. После съдът смекчи присъдата до 2,5 години, като отчете времето, прекарано от Навални под домашен арест.

Адвокати и сподвижници на опозиционния политик многократно са обръщали внимание на влошеното му здравословно състояние от подлагането на принудително безсъние, както и от невъзможността да му се предават необходимите лекарства и храни.

От 31 март до 23 април Навални бе в гладна стачка в знак на протест за това, че няма достъп до лекарска помощ. В момента Следственият комитет на Русия разглежда още няколко дела, свързани с отношението към Навални и негови близки съратници.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-6806

6

Клавдиус

30.11 2021 в 23:27

Нахални си го зслужава

7005

5

skirilova24

10.11 2021 в 19:27

Типичните методи от комунистическите концлагери...

4313

4

Човека

05.11 2021 в 14:34

Коментарите до тук пращят по шевовете като септична яма пълна с лайна.
Жалко за човека.

900

3

Bace7

05.11 2021 в 04:04

Щом е цитиран DW, коментарите обикновено са излишни. Но ако погледнем в по-общ план ситуацията, този дребен еничарин няма голямо значение, тук имаше опит на глобалистки кръгове да компрометират официалните власти на Русия, с претоплената манджа "Новичок". Никой не вярва в тия "отравяния", но те се тиражират до дупка от медиите на Дълбоката държава. Путин навреме затегна мерките и ги отсвири, спрят тока на всички грантаждийски организации, обяви приоритет на националното законодателство, дори дребна обида към държавата и руския народ се наказва строго.

210

2

sash_vask

05.11 2021 в 00:41

Жътлтопавтниците и грантаджиите са се учат какво се случва когато държавата е на място

1428

1

04.11 2021 в 23:00

Във всяка точка на земното кълбо не се обичат и не се толерират РОДООСТЪПНИЦИТЕ И МАЙЦЕПРОДАВЦИТЕ...