''Има нещо гнило в България''

Deutsche Welle (DW) 07 юни 2024 в 16:42 9741 8

Бойко Борисов и Делян Пеевски

Снимка Пресцентър ДПС

Борисов и Пеевски

"Има нещо гнило в България", коментира Мартин Котее от германската фондация "Науман". Според него вече витае призракът на мнозинство, включващо ГЕРБ и ДПС - партията, смятана за епицентър на корумпираните структури.

Има нещо гнило в държавата България и мнозина смятат, че това се дължи на конституцията: в страната няма възможност за конструктивен вот на недоверие. Който в тази държава иска да свали правителството, се нуждае единствено от мнозинство в парламента, посочва в анализ на предизборната ситуация в България Мартин Котее, ръководител на регионалното бюро за Източна и Югоизточна Европа на германската фондация "Фридрих Науман" със седалище в София.

"Риск от зловреден съюз между олигарси и верни на Москва"

За разлика от Германия, продължава Котее, в България конституцията не задължава партиите и мандатоносителите при свалянето на правителство в парламента да предлагат ново мнозинство, което да управлява страната. Затова се стига дотам, че ако партиите в парламента не могат да се споразумеят за мнозинство, конституцията автоматично повелява нови избори - както стана вече пет пъти през последните три години, като всеки път избирателите гласуваха сходно и така и не се стигна до ясни мнозинства.

На този фон не е никак учудващо, че избирателната активност последователно спада. Избирателите нямат усещането, че от гласа им зависи нещо. С други думи: българската конституция измори демокрацията до краен предел, заключава Мартин Котее.

Тази диагноза определено не е благоприятна в настоящия момент, когато малката балканска държава бива инфилтрирана от Кремъл, коментира по-нататък германският наблюдател и продължава: "В същото време корумпирани олигарси потриват доволно ръце, защото близки до тях партии отново са във възход. На много българи им е дошло до гуша от хаоса в политиката през последните години, а това дава възможност за създаването на зловреден съюз между олигарси и верни на Москва", смята Котее.

"И до днес България е смятана за завладяна държава"

Затова според него вече витае призракът на мнозинство, включващо ГЕРБ и ДПС - партията, смятана в България за епицентър на корумпираните структури, които още от промените през 1989 спъват конструктивното демократично развитие на България. И до днес България е смятана за "завладяна държава", в която олигарсите са превърнали нацията и самата държава в своя плячка, коментира Мартин Котее.

Той посочва, че прогнозираните проценти - около 25 на сто за ГЕРБ и 15 на сто за ДПС - няма да стигнат за мнозинство, но съществува опасност двете партии да се огледат за партньори сред по-малките политически сили, които да им помогнат да вземат властта.

В анализа е отделено специално внимание на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който е смятан за ключова фигура в корупционните процеси и който с години дърпа задкулисно конците на българската политика. През последните месеци той активно излезе на сцената и вече не крие властовите си амбиции, посочва Мартин Котее.

Германският експерт анализира и ситуацията с ПП-ДБ, които според проучванията изостават с около 10 процента от ГЕРБ. На реформаторите, които са партньори на фондация "Науман" от 2022 година, очевидно не им се отрази добре, че склониха да си сътрудничат с ГЕРБ и ДПС, за да прокарат необходимите реформи, коментира Котее и продължава: Старите партии успяха да наложат своя дневен ред, докато реформаторите не разполагаха с никакво средство за натиск спрямо ГЕРБ и ДПС. В крайна сметка това се оказа отрова за доверието към ПП-ДБ, заключава Мартин Котее.

"България е държава, в която правото се купува"

И други германски наблюдатели обръщат поглед към България на фона на предстоящите избори. "България е държава, в която правото се купува", отбелязва на свой ред "Дойчландфунк", посочвайки, че правителството е паднало най-вече заради съдебната реформа. В дълъг репортаж, посветен на България, слушателите на "Дойчландфунк" научават за "подвизите" на Нотариуса, за неразкритата афера "Барселонагейт", за Пепи Еврото, за "Осемте джуджета", за свързаността на престъпници с представители на съдебните органи, с които били "едно семейство".

Златните времена на сенчестото правосъдие междувременно вече са отминали, изтъкват от "Дойчландфунк", но както посочва пред германската медия журналистката от "Капитал" Мирела Веселинова по повод поредицата от избори в последните години - всъщност става дума за това да се спъне извършването на реална съдебна реформа и произтичащата от нея демократизация на цялата система.

Дойче веле

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    9

    alfakentavur

    08.06 2024 в 17:30

    Айдеее, започнахме да пишем сглобка със з. Когато човек се нервира и започва да говори и пише както си знае. Например на диалект и неграмотно.

    405

    8

    Telluris Malus

    08.06 2024 в 16:11

    На зглобката "миманс" ли й казваме вече?

    2550

    6

    alfakentavur

    08.06 2024 в 12:07

    Браво на ПП! Тези на снимката 9 месеца бяха в миманса. Сега пас се бутат отпред. Такива като Малкия ще вкарат България в пастта на Тиквата и Шиши.

    405

    5

    Telluris Malus

    08.06 2024 в 06:34

    И Подмяната е Промяна? Ама нали нещо щяха да ги подменят тези от снимката? Промяната щеше да ги подменя. Пък подмени себе си. И ни загуби времето. Нищо де, ние и без тях ще се справим. Просто вече НЯМА ДА ПРЕЧАТ.

    1273

    4

    Johnny B Goode

    07.06 2024 в 19:20

    Не бе малкия, не си разбрал. Тези от фотото отгоре са истинските реформатори. Реформираха де що има парични потоци в тази ошмулена държавица.

    405

    3

    Telluris Malus

    07.06 2024 в 18:46

    ППДБ били реформатори. Смях в залата.

    -885

    2

    nms

    07.06 2024 в 17:47

    Ама това сега ли го разбраха или либералчетата забравиха #КОЙ преди 15г ходи из германията и кои фондации спонсорираха една определена партия.
    И две лоши партии са от години в европейските партии, там умните и добрички европейци защо не им кажат какви говеда и тикви са и че не са желани.

    22553

    1

    dolivo

    07.06 2024 в 17:09

    много добре рекнато - конституцията ни насърчава безотговорност - вот на недоверие, и хоп измиваме ръце. Няма измиване, сядай да работиш говедо.

    Да не говорим , че Шиши сума ти време бе се появи в парламента, и не го изгониха.