Хемус може да се срути върху главата на Борисов

Емилия Милчева - DW 08 ноември 2021 в 13:21 14633 0

Магистралата, използвана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като символ-верую на управлението му, декор в неговото “джипка-шоу” и претекст да се раздадат без търг огромни суми от държавния бюджет, може да се срути върху главата му.

“Хемус” e визитна картичка на властта на ГЕРБ, но излиза, че стотици милиони са преминали като ешелони през държавна компания, прехвърлила ги на частни фирми. Оттам една част е изтеглена кеш в чували, а друга е била изпратена в чужбина.

Разкритията

Раздадени авансово милиони, забавени отчуждителни процедури, незаконни строежи, неоткриваеми строители, документи с невярно съдържание - разкритията за всичко това направи служебното правителство. Пак оттам, след проверки на антимафиотите от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), дойдоха и новините за близо 57 милиона лева, отпуснати авансово за лот 5 на “Хемус”. Парите отишли към “кухи фирми”, откъдето били изтеглени в брой в различни периоди от време. Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков бизнесмен, свързан със строежа на магистралата, е изпратил в Обединените арабски емирства други 21 милиона лева, пак от аванси за “Хемус”, чрез банка, с чийто собственик Бойко Борисов е имал общи фирми. Вече се появиха медийни публикации, че само една банка отговаря на това описание - “Интернешънъл Асет Банк”, наследник на свързаната с борческата групировка СИК "Първа източна международна банка".

Известно е, че банките не обичат шума, но какво са правили през това време “Банков надзор” на БНБ и финансовото разузнаване, което е под шапката на ДАНС? Тегленето на такива огромни суми на каса в банка би следвало да предизвика действия от страна на банката - да поиска обяснения защо се теглят парите, да уведоми ДАНС. Става въпрос за публични средства, които са изпращани от държавната “Автомагистрали” към частни фирми, създадени като “пощенски кутии” с капитал от по 2 лева и без обороти. За трансфера на милионите към ОАЕ също би трябвало да е известено финансовото разузнаване, на което по закон се докладват сделки над 10 000 лева.

Но единственото, което направи централната банка предвид разкритията на МВР, беше да изтълкува буквално думите на Рашков за “банката на Борисов” и да обяви в специално изявление, че Бойко Борисов няма банка и не ръководи банка. В едни предишни години БНБ и ДАНС - с други ръководства, но по същия начин - наблюдаваха с широко затворени очи Корпоративна търговска банка (КТБ), докато не бе срутена през 2014 година. Също така не се постараха особено да изяснят икономическа свързаност при някои от големите кредитополучатели на държавната Българска банка за развитие (ББР).

От прокуратурата излезе обещание, че екип от четирима прокурори ще работи по информацията, която служебните министри огласиха за “Хемус”. Дали наистина ще разбере как аванси, обезпечени с банкови гаранции и застраховки, са попаднали в кухи фирми и се теглят в чували от “сламени хора”? Ако прокуратурата не се намеси и не разследва, все едно ще е до какви разкрития се е добрало МВР.

Калпава работа

Освен да се търсят милионите, ще се проверява и качеството на свършената работа по магистралата, за която ГЕРБ първо обеща да е готова до 2023 година, а после измести срока за 2024. Оказва се обаче, че от 250-те километра през 2024 ще са готови едва 51, тъй като при останалите участъци има незаконно строителство без необходимите разрешения, а за някои дори и трасето не е уточнено, обясни неотдавна служебната министърка Венета Комитова.

Арх. Влади Калинов, шеф на ДНСК, заяви вчера по БНР, че схемата на строителството е такава, че строителите не носят отговорност за свършената работа, нито пък ще плащат неустойки при лошо изпълнение. “Строителството е скрито зад договори за доставка на материали и наем на техника. Това означава, че тези фирми, които докарват техниката заедно с операторите на тази техника, извършват строителството, но не носят отговорността за него, а отговорността се връща към държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД. Има един анонимен изпълнител, който пристига, свършва си работата и не носи отговорност за това, което е свършил”, каза арх. Калинов. Наред с това има съмнения, че при строителството на “Хемус” са полагани материали, които не са подходящи и не са сертифицирани. Затова ще бъдат назначени експертизи за проверка.

Завладяна държава, приспани институции

Нищо не илюстрира по-добре завладяната държава от приспаните институции. Корупция, некачествено строителство, лоша инфраструктура, пране на пари - всичко оттича в канализацията, запратено там от партийната лоялност на чиновниците и зависимостите на магистратите.

Всички гледахме във Фейсбук тила на Бойко Борисов, докато въртеше волана на джипа по "Хемус" и хвалеше властта си. А накрая ще се окаже, че огромни суми публични средства са били раздадени за нещо, което го има само в кадрите от неговото "джипка-шоу".

Б. ред. - Коментарът на Емилия Милчева е от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови