Ген. Мутафчийски пред ''Дойче Веле'': Вече получавам заплахи, включително за живота ми

Дойче Веле 28 април 2020 в 14:27 10060 6

"В епидемията от коронавирус в момента сме в стръмната част на изкачването", казва ген. Мутафчийски в интервю за Дойче Веле и признава, че заради наложените мерки вече получава смъртни заплахи.  

Пред журналист на медията шефът на оперативния щаб казва, че с наложените карантинни мерки за учениците и в здравните заведения заради грип-Б, който преля и във втори пик на болестта, сме имали "невероятен късмет", тъй като това е дало възможност да се ограничи още тогава разпространението на коронавируса в България. Мерките са позволили дълго време да се движим по "една много плавна крива".

"Това продължи до около 30 март, когато отчетливо видяхме завишаване, а след 12 април тръгнахме стръмно нагоре", признава генералът. Според него е имало грешно говорене, отправени са били грешни послания, дори се е отричало съществуването на проблем с COVID-19 в България. Затова хората са започнали да нарушават мерките.

"Ние сме в период на преосмисляне на мерките. Първо, наистина трябва да се направи анализ кое е функционирало и кое - не. От чисто медицинска и епидемиологична гледна точка. Второ, наблюдават се изключително тревожни нагласи в обществото, които не са само български феномен. Хората имат болезнена нужда от някакъв светъл лъч в тунела, от разхлабване на мерките. И трето, задълбочава се противоречието между говореното на политиците и на експертите. Така че България трябва да преосмисли тези мерки. Включително защото болниците не могат безкрайно да бъдат затворени - COVID-19 не е единственото заболяване", казва проф. Мутафчийски. 

Той отрича да има натиск върху щаба, но препоръчва политиците да се научат на "реално говорене, а не само да съобщават добрите вести". 

"В щаба нямаме съществени разногласия, ние спорим по различни въпроси, но не бих казал, че имаме различни мнения. А що се отнася до правителството, премиерът призна, че на сутрешните ни съвещания от 7 часа ние от щаба, цитирам, „го сваляме на земята". Оптимистичното политическо говорене не е някакъв български феномен - виждаме го и в много други страни в момента. Но като че ли експертите все повече започват да се противопоставят на този начин на говорене и нашият щаб не прави изключение в това отношение."

Парковете са добър компромис за изпускане на напрежението, смята ген. Мутафчийски, но за поголовно отваряне на тези пространства все още е рано. По този въпрос се налагало често да спорят с премиера, но успявали да го "свалят на земята".

"Отдалечавам се от образа на добрия. Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален. Дори и да оставим всички да работят, а ние сме ги оставили да работят, те няма какво да работя. Да вземем автомобилния бранш: те могат да си произвеждат колкото искат фарове за мерцедеси, но ако Мерцедес не произвежда мерцедеси и ако пазарът не търси мерцедеси, аз ли съм виновен?", риторично пита шефът на щаба и признава, че вече получава заплахи, включително и за живота си, които предава на полицията.

"Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума", гласи едно от тези съобщения.

Според него има организирани групи, на които има е поръчано да разпространяват информация срещу мерките на щаба. "Сигурен съм, защото има имейли, които са много професионално направени и ако се опитам да им отговоря, операторът казва, че няма такъв адрес", казва той.

На въпрос за ромските квартали и разпространението на инфекцията в тях, Мутафчийски уточнява, че една от първите стъпки, които е предприел щабът, е била синхронизирането на работата му с всичките 200 медиатори, които помагат да се информират по-добре хората там. 

По повод предстоящите празници ген. Мутафчийски коментира, че на 6 май всяко военно училище ще заснеме маршове на курсанти, които могат да бъдат излъчени за по-широка публика. Но няма да има такъв парад, какъвто сме си представяли.

"Тази година ще отбележим Деня на храбростта по един нестандартен начин", обобщава генералът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови