Елементарната истина за плана на Путин

Евгений Дайнов 09 февруари 2024 в 16:17 15652 21

Дайнов
Евгений Дайнов

Изпитвам точно нула съчувствие към всякаквите видове европейски фермери, които протестират срещу вноса от Украйна. Под нулата ми е готовността да разбера и онези западни политици, които искат да се договорят с Путин "да спре войната", като му дадат парчета от Украйна и узаконят онези парчета, които той преди време окупира в Грузия. Вместо съчувствие или разбиране изпитвам това - презрение.

Планът на Путин не предвижда спиране на войната

На принципа на малкото дете, което си закрива очите, за да не го видят, фермери и политици отказват да живеят в реалния свят - в онзи, който съществува извън техните егоистични блянове. А в реалния свят плановете на Путин не включват елемента "спиране". След всяко нещо, което светът му позволи да вземе, той посяга към още по-голямо нещо.

Ама - ще кажете - той рече в двучасовия си монолог с Тъкър Карлсън, че ако му дадат парчета от Украйна, няма повече да напада никого. Освен може би Полша, ама само ако поляците нападнат първи. Точно това - напомням за онези, които са бягали от часовете по история - прави през 1939 година Адолф Хитлер: твърди, че поляците са го нападнали и нахлува в страната им. Поне "за пред чужденците" Хитлер облича германци в полски военни униформи, убива ги на своя територия и после ги показва на света: Ето, вижте, полски войници на земята на Райха. В днешната позиция на Русия относно украинската война няма дори такива мистификации. Кремъл и неговите агенти твърдят, че "НАТО ни нападна, ползвайки Украйна", без да показват никакви картинки в своя подкрепа.

Този сценарий - "НАТО ни нападна, ползвайки еди-кого" - Путин може да приложи към всяка европейска държава в момента, в който си поиска. Наличен е и подвариант, за който тия дни напомни британският "Телеграф": "правителството на еди-коя страна тормози рускоезичното малцинство". С този рефрен на уста руските танкове нахлуха в Грузия през 2008 година. Консенсусът в западните служби е, че в Кремъл има планове за подобно действие по отношение на балтийските републики и Молдова. Засега.

Освен подобни "опорки", във всеки момент Путин може да задейства против която си поиска страна и друг свой рефрен, който натикваше в гърлото на Тъкър Карлсън в продължение на класически съветски монолог от над половин час: "Украйна не е истинска държава, а колония на САЩ".

Ако бях на мястото на поляците

Още утре може да каже същото за всяка съседна на Русия европейска страна, от Естония до България. Това, че днес приема тези държави за суверенни, макар и "неприятелски", абсолютно нищо не означава. Все пак поне аз помня как през 2008 година Путин натърти по германски телевизионен канал, че Русия признава границите на Украйна, включително Крим, и няма претенции към тази страна. Това, разбира се, той го каза тогава, за да увери света, че след превземането на територии от Грузия вече няма териториални претенции - което е същото, което Адолф Хитлер съобщава на света след превземането на части от Чехословакия през 1938 година.

Ако бях на мястото на поляците, щях да съм силно разтревожен: след като Путин каза на света, че няма да напада Украйна, а я нападна - какъв график му цъка в главата, след като сега казва на Карлсън, че няма да напада Полша?

Руските медийни пропагандатори всеки ден ни съобщават какви са крайните цели на днешната руска империя. Соловьов иска удар по Полша, превземане на Берлин и стигане до Лисабон. Симонян иска окупация на източното крайбрежие на САЩ. Дмитрий Медведев, бивш руски премиер и дори бивш президент, периодично намеква за ядрен удар по командните центрове на НАТО.

"Приказват си" - ще кажете. И няма да сте прави. Медведев понастоящем е част от онази шепа мъже, които де факто управляват Русия - заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. А ако мислите, че говорещите глави по руските телевизии приказват каквото си решат - явно нямате представа що е то Русия. В тази страна правителството всекидневно спуска "надолу" методически указания ("методички") колко петрол да бъде обменян на бартерен принцип за колко банана - та ще остави някакви си там да приказват… Всяка сутрин в редакцията на всяка пропагандна медия пристигат "методички" от Кремъл: "Днес ще намериш начин да кажеш еди-какво".

"По-близо до Азия"

Дори и без "методичките" стратегическите цели на Путин са ясни. Той сам ни ги съобщи в месеците преди да започне голямата война в Украйна: оттегляне на НАТО до границите от 1991 година - тоест, възстановяване на разделението на Европа на демокрации на Запад и на съветски сателити на Изток. Очевидно очакваше да води преговори за Източна Германия и евентуално да не си я взима обратно, но за пространството от "Шчечин до София" (по Чърчил) не възнамеряваше да води никакви преговори. И след като тези държави не му бяха "върнати", той нападна. Реши да действа със сила.

Всичко това, да допуснем, затъналите в субсидии европейски фермери може и да не го разбират. За политиците на Европа обаче няма никакво извинение. Както тия дни написа Руслан Трад, проницателен военно-политически анализатор: "Причината за неразбирането на Руската федерация е погрешното възприемане на Русия като "объркана", но европейска държава. Москва ежедневно доказва, че подобно на своите съюзници Китай, Иран и Северна Корея, управлява общество, в което животът има смисъл единствено в смъртта и мъченичеството, прославяно от песни, плакати и олтари".

След като от време на време, в продължение на има-няма 300 години, Русия неубедително имитираше европейскост, при Путин окончателно се отказа. Затова, както писа още преди голямата украинска война американският експерт Даниел Фата (бивш помощник-секретар за Европа и НАТО), Кремъл не реагира "по европейски" на разширяването на ЕС и НАТО в Европа: "Друг тип руско ръководство би се радвало на това развитие, приближаващо демокрацията, върховенството на закона и свободните пазари до Русия, която се бори с дългосрочни икономически проблеми, разпадаща се инфраструктура и намаляващо население… Вместо да види възможност за сътрудничество срещу общата заплаха от страна на ислямския екстремизъм, Путин видя в това разширение заплаха".

Естествено, че Путин видя заплаха - той вече беше решил да прекрати всякакви мимикрии на нормална европейска страна и беше обявил Русия за "по-близо до Азия". Заплахата, разбира се, е за неговия тип власт. Ако руснаците всеки ден гледаха през границите си как комшиите живеят все по-добре, може би и те щяха да поискат демокрация, върховенство на закона и пазарна икономика.

Ако Украйна падне, войските ще продължат на Запад

Всичко това идва да подкрепи последващо съждение на Руслан Трад: "Все още политическият елит в ЕС не осъзнава, че въпросът за противопоставянето на Русия и помощта за Украйна не е военен, а екзистенциален". Превеждам: самото съществуване на Европа в днешния ѝ вид зависи от това дали Украйна или Русия ще победи на бойните полета на Донбас, Днепър и Крим. Ако Украйна падне, войските ще продължат в западна посока, изпепелявайки всичко по пътя си.

Затова онова, което изпитвам към разни фермери и политици, е презрение. За да избегнат временни неудобства, те искат да подарят на Путин Украйна ("далечна страна, за която не знаем нищо", както през 1938 казва Чембърлейн, "подарявайки" Чехословакия на Хитлер). Отказват да си дадат сметка, че украинците не изпитват временни неудобства, а с телата си пазят нас, тук. Защото ако не бяха украинците, всички ние - и аз, и фермерите, и западните политици - щяхме да сме в униформи и да клечим в кални окопи в очакване на путиновите отряди. А неразбирането на тази елементарна истина - това е вече автентична подлост, неуважаеми фермери, политици и прочее.

Коментарът на Евгений Дайнов е за Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

28

Peshokonya

13.02 2024 в 03:16

Все пак Великобритания и САЩ направиха голяма грешка на края на ВСВ. Тогава те трябваше да се договорят с мислещите германци и да им помогнат първо за свалянето ня Хитлер и второ да се съюзят срещу империята на злото! С идиотизма на пияндето Чърчил и болния Рузвелт те създадоха много по-голямо зло от хилеристка Германия - Фашисткия СССР! СССР навлезе в Китай, после северна Корвя, направи ислямистка революция в Иран, революция в Куба и т.н.т.

700

27

781000

10.02 2024 в 15:32

Елементарната иситна за нашия план е следната : ние нямаме такъв.
Много от нас виждат прилики между нацистка Германия и путиновата Русия : а защо не виждаме как бе победена нацистка Германия ?! И защо продължаваме да живеем в някаквя илюзия, че Украйна ще воюва сама, било то и с оръжие, предоставено от нас, и че накрая ще победи ? И как я виждаме тази победа : Русия губи цялата си армия и взема, че се отказва ? Не, ако Украйна не получи ИСТИНСКА военна помощ, включваща най-вече войници, не я чака нищо добро. Цената на това е висока, но щом приоритетът е, че конфликтът не трябва да се разраства, ще получим мир от Тръмп - замразяване на войната в сегашните линии, и толкова.

-1555

26

ob1

10.02 2024 в 12:48

сатанист, как би коментирал престъпните тъпотии на бункерния сопол, според когото Полша е предизвикала Хитлер?
Иди нах*й, нацист!

1915

24

Читателка

10.02 2024 в 09:17

Един манталитет, пропуснал няколко столетия, решил, че с огън, кръв меч ще установява нов ред в Европа, назовавайки поименно първите си цели, как може да бъде разбран?? За съжаление в някои кухи глави руския военен крак е носил освобождение, без да си дават ясна сметка, че след тях остава пепел, унищожение,минирано поле, изнасилени жени, съсипани животи.Пример - Сирия, Грузия, Донецк!!.. Вероиятно така искат да видят България?? А фермерите се научиха да получават отвсякъде и сега се чудят и се маят от къде още да издрънчат..Защо всяка година по това време им земеделски бунтове?? Ами щото идва кампания и искат пари, а тези които са скътали от предишната година не искат да пипат..те са си техни и никой няма право над тях..Това инвестиции, това застраховане - о, няма такова нещо..Европа трябва само да дава!!!

865

22

Constanza

09.02 2024 в 22:27

alcom4, че кой с някакъв състав в главата ще тръгне да агитира за Путин?

22547

21

dolivo

09.02 2024 в 21:08

много добър анализ

жертвеническата позиция на Русия ми е омръзнала и на мен

все другите им виновни

алкохолно кастрирани психопати

1066

20

alcom4

09.02 2024 в 20:27

Спирит-чо нещо много ти трият публикациите!-:)Това е защото нямаш състав ,в главицата , че да отговаряш с аргументи а не с обиди и негативизъм. Но вие червените путиноидчета сте доста "шифтирани"( ограничени ),та трудно измисляте нещо важно ,освен това ,което ви указват да пишете.СЛАВА НА УКРАЙНА !

9346

19

Анализи

09.02 2024 в 19:57

На путин може толкова да се вярва колкото на Хитлер през 39-та. Дано не си научим урока по трудния начин. С други думи да натикаме агресорът в бърлогата му и да не смее да се показва оттам.