Една освирепяла тълпа вилнее из Кемниц

Ханс Пфайфер, DW 28 август 2018 в 21:35 14879 5

Снимка DW

Една освирепяла тълпа вилнее от два дни в източногерманския град Кемниц. Тези хора и техните структури са добре организирани и свръхопасни, но полицията и политиката в Германия от години си затварят очите. Защо?

Коментар от Ханс Пфайфер:

Когато над Кемниц падна нощта, за мнозина журналисти новинарството приключи. Ситуацията и без това беше прекалено объркана - и много опасна. Навред из града бродеха десни екстремисти, готови да вършат насилия. А напрежението периодически нарастваше - отново и отново. На един репортер му разбиха носа, няколко души са изправиха пред камерите с ръце, изпънати в хитлеристки поздрав (което в Германия е забранено), а един от тях се нахвърли върху журналистите. Стотици неонацисти, хулигани и настървени граждани бяха излезли на улицата, за да излеят агресията си и да направят малко „екшън". Полицията не смогваше да озапти развилнялата се тълпа, остро ѝ липсваше персонал. Вчера не беше хубав ден за отвореното общество.

Как се стигна дотук? Причината се крие в един парадоксален и същевременно силно потискащ факт: в Германия, страната на хитлеристките престъпления, и до днес крайнодесните насилия и заплахата, която създават десните екстремисти, се оценяват неправилно, омаловажават се и дори се приемат. Ескалацията в Кемниц го доказва за пореден път. Още повече, че тя изобщо не беше резултат от някакъв спонтанен изблик.

Кръстили са се NS-Boys

Вече от години неонацистите в Кемниц се организират около местния футболен клуб. Кръстили са се NS-Boys (NS = националсоциалистически), което казва всичко за нагласите им. В някои квартали крайнодесните групировки се опитват да вземат цялата власт на улицата. Действат с увереността на една субкултура, която е разпростряла мрежата си из цяла Германия и непрекъснато обменя опит. Групичките са малки, но добре обучени и много ефективни. Ето защо успяха толкова бързо да се мобилизират за уличния си марш на 27 август.

Полицията знаеше за тази мобилизация, а и за структурите зад нея. И въпреки това не предвиди повече служители на улицата, които да се погрижат за реда и сигурността. Политиците и службите за сигурност просто не гледат достатъчно сериозно на тази заплаха. Защо ли? Ами защото самите политици и полицейските служители не са на мушката на десните насилници. И съответно не изпитват съчувствие към жертвите.

Тук е мястото да са разсее една опасна заблуда. Омразата на тези хора на улицата не е насочена само към бежанската политика или срещу Ангела Меркел. Тя е насочена срещу демокрацията в Германия. Защото разярената тълпа се обявява общо-взето срещу целия текст на германската Конституция: срещу закрилата на човешкото достойнство, срещу равенството на гражданите, срещу забраната хора да бъдат дискриминирани заради религията, произхода или пола си. Тази нова крайна десница вече от десетилетия напада хора с различни политически възгледи или с различен цвят на кожата, а през последните години все по-активно и мюсюлманите. Тези хора не крият, че са последователи на Адолф Хитлер, изпъват ръка в хитлеристки поздрав, честват престъпленията на Вермахта през Втората световна война и нападат противниците си навсякъде, където им се отвори такава възможност. Накратко: стремят се да изведат терора на улицата.

Голямата опасност

Огромната опасност обаче е друга. През последните години нацистки маршове като този в Кемниц все по-често се смесват с протестите на разочарованите и социално онеправданите. Тези хора в мнозинството си не са привърженици на националсоциализма, но пребивават в опасна близост до расистките и антидемократични възгледи. А това е много тревожно. Защото германската история ни учи, че агресивната тълпа може да стигне много далеч, ако успее да увлече фрустрираните и разгневени обществени прослойки. Германската политика трябва добре да помни това предупреждение.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

5

djasra

03.09 2018 в 11:38

Платените клакьори от DW са ясни. Ако тази "тълпа" беше от черни статийката щеше да е с коренноразлично отношение- бедните емигранти се борят за справедливост. Ако отидете в Дортмунд например през деня ще видите само чернилки, които безделничат докато лошите немци и "фашисти" бачкат за да им пплащат осигуровките и издръжката. нали това е част от демокрация да можеш свободно да изразиш позицията си и несъгласието си спрямо официалната политика на правителството. Кога най-накрая ще спре дискриминацията срещу средностатическия бял, хетеросексуален индивид и Човек?

10571

4

Hissarion

29.08 2018 в 11:05

За съжаление германският нацизъм и васалните му локални фашизъмчета отново цъфтят под безразличния поглед на безидейните консервативни бюрократи, управляващи Европа. Подобно е положението и в САЩ, и в Латинска Америка. Историята сякаш бърза към онази точка, в която се повтаря. Дано не се повтори като трагедия.

16193

3

SC

29.08 2018 в 09:57

Ау, какъв ужас - съществуват инакомислещи германци. Представяте ли си?
Е, вие може да си представяте, ама в ДВ нямат толкова фантазия.

13507

2

Баси паниката, все едно импровизиран протест на храбри бунтовници, ще свали павителството на баба Мерке. Баба е подкрепяна от главореза Капутин, геронтофила Макарон и хиляда хиляди бели, пеи това мултикултурни каски.
Ставате смешни вече...