Докато румънците протестират в подкрепа на правовата държава, българите друсват хорце

Александър Андреев - DW 14 август 2018 в 20:33 7077 2

Коментар на Александър Андреев - главен редактор на българската редакция на Дойче Веле 

Група български граждани, облечени в архаични и навярно нехигиенични дрехи, хванати за ръце, извършват в дъга ритуални подрусвания край Рилските езера, а дори и в едно от тях.

Чудо голямо.

Хорото било израз на българската идентичност, на чувството за общност между селяните-християни по времето на Османската империя, твърдят етнографите. И още: то не е единствено български танц – има го в Гърция (и думата е гръцка), има го в Сърбия, Хърватия и Македония, има го дори в Турция.

Чрез своя танцов акт участниците в хорото значи се идентифицират като българи, като селяни и християни. Първите две изглеждат очевидни, третото – никой не знае. Още повече, че хорото със сигурност има далеч по-древен, предхристиянски произход, като някакъв магически ритуал, сключващ кръг около жертвено животно.Танцьорите в Рила са излезли на въздух, направили са малко фитнес и са си попели. Всичко е прекрасно, ако не броим безразборно паркираните им автомобили сред природата и екзотичното облекло. Но всъщност – нека си носят калпаците, потурите, беневреците и цървулите – не е страшно.

Страшното е друго. Докато румънците протестират в подкрепа на правовата държава, българите друсват хорце. В подкрепа на своята идентичност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

16.08 2018 в 09:42

Ако нещата ставаха с протести и пърформанси, досега да ни управляваха Джийзъса и компания и да сме цъфнали и вързали.

12000

1

Velislav Minev

15.08 2018 в 13:01

Както един умен човек беше написал в друг форум на аналогична тема: в Румъния - хóра, а в България - хорá
Мисля си, че няма по-точно, кратко и ясно определение за манталитета и ценностите в двете страни...
И вече ми додея от непрекъснатите хорá - навсякъде и по всякакъв повод... То в Брюксел ли не бяха, то в София пред Народния театър... Аман от пишман патриоти в тая държава!
А пък ако вземеш та отидеш да протестираш по някакви морални причини - съдебна реформа, корупция, злоупотреби, то тутакси си заклеймен от същите хороиграещи "патриоти" като платен протестър и ти спретват контрапротест... Виж за пари, евро фондове, кравата Пенка и овцете на баба Дора - може, даже е проява на... патриотизъм!?!
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков