Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Детски отдих'': защо отвеждат украински деца в Беларус

Звучи като тежко обвинение: от окупираните територии на Украйна незаконно се откарват деца не само в Русия, но и в Беларус. Властите в Минск твърдят, че това се прави с цел "отдих" на децата. Какви са истинските мотиви?

DW 27 април 2023 в 21:40 4517 5

Снимка Архив

"Виждаме как с подкрепата на Лукашенко от Украйна в Беларус и Русия се откарват деца", каза пред ДВ белоруският опозиционер Павел Латушко. Заради заплахите на диктатора Александър Лукашенко срещу него политикът сега живее в Полша. През март тази година съдът в Беларус осъди задочно Латушко на 18 години затвор. 

Над 16 000 деца, включително от домове, са били депортирани от окупираните от Русия райони на Украйна, смятат Европейският съюз и комисарят по правата на детето на украинския президент. През март Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест срещу Владимир Путин и руската комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова. Обвиненията срещу тях са именно за предполагаемото отвличане на деца от Украйна.

Латушко казва, че транспортирането на малолетни и непълнолетни в Беларус нарушава и Женевската конвенция от 1949 година. Опозиционерът подчертава, че страната му предоставя територията си за руската агресия срещу Украйна. Заради това, смята той, тя не може да бъде приемана като "неутрална държава". Латушко е събрал материали, които иска да представи на главния прокурор на Украйна, както и на прокурор в Международния наказателен съд в Хага.

Престоят на украинските деца в Беларус е изчерпателно отразяван от държавните медии в страната. "Пропагандистите казват, че децата ще бъдат докарани в Беларус за отдих. Може ли обаче едно шестгодишно дете да вземе самостоятелно решение да напусне държава, в случая Украйна? Не, невъзможно е", казва Латушко. Случаите щяха да бъдат различни, ако семействата бяха напуснали доброволно или ако украинските власти бяха оторизирали напускането на страната от децата.

"Помощ за децата на Донбас"

В Русия и Беларус специално за целта са разработени програми за прехвърлянето на непълнолетни украински деца на възраст от 6 до 15 години. Решенията за това се взимат пряко от Владимир Путин и Александър Лукашенко, твърди Латушко. По силата на едно от тях от септември 2022 година, наречено "Помощ за децата на Донбас," в Беларус са били отведени 1050 украински деца, казва още той.

В страната, управлявана от Лукашенко, финансирането на тези програми се осигурява от държавната компания "Беларускали". Тя е сред най-големите производители на калиеви торове в света. "Парите отиват във фондацията на Алексей Талай, която организира транспортирането на децата от украинска територия", разказва Латушко. Според него в прехвърлянето на деца към Беларус участвали също и свещеници от Беларуската православна църква, която е част от Московската патриаршия.

Дмитрий Мезенцев, държавен секретар на Съюзната държава (на Русия и Беларус), посети през октомври детския лагер "Дубрава" край Минск. Той е собственост на "Беларускали". Там Мезенцев съобщи, че "за проекта са предвидени десетки милиони рубли" и че работата ще продължи.

По думите му целта е да се помогне на децата "да забравят трудните преживявания и да осъществят мечтите си", за да станат "благонадеждни граждани на страната си".

Кой е Алексей Талай?

Фондация "Талай" планира да доведе още над 1000 украински деца в Беларус през април и май. ДВ помоли директора ѝ Алексей Талай да обясни ролята на организацията. Отговор не беше получен. Предприемачът е член на параолимпийския отбор по плуване и редовно взима участие в кампаниите, подкрепящи президента на страната Александър Лукашенко. В отговор на обвиненията на Павел Латушко, Талай коментира в канала си в Телеграм, че "дори и Хага не може да ни попречи да извършваме благотворителна дейност и да продължим да помагаме на децата от Донбас".

Опозиционният политик Латушко коментира, че според международното право случващото се може да бъде наречено военно престъпление, целящо възпитанието на децата в антиукраински настроения. С това е съгласен и Микола Кулеба, бивш украински комисар по правата на детето и шеф на Фондация "Спасете Украйна".

С информации за отвеждани от Руската федерация в Беларус украински деца разполагат и в УНИЦЕФ, съобщи на ДВ регионалният съветник на организацията Аарон Грийнберг. Загриженст будят също ускорените процедури за смяна на гражданството на децата, добавя той.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

6

Того

28.04 2023 в 05:35

МНС в Хага трябва да издаде заповед за арест на военният престъпник Александър Лукашенко.

5330

5

deyan_h

27.04 2023 в 23:03

Мхм. Имено.

345

4

Джендо Джедев

27.04 2023 в 22:37

Деянчо,

Еееееее, щом е "Беларускалий", а не "Беларускали", значи работата е съвсем друга! :D

5330

3

deyan_h

27.04 2023 в 22:25

Бтвей, някой пак е фраскал поръчката без да мисли как превежда. без да мисли.... "БеларускалиЙ" така се казва компанията. Сайтът им на латиница е "belaruskali" OMG.

345

1

Джендо Джедев

27.04 2023 в 21:57

И пак фирми, пак велможи... Ба си феодалната ОПГ! В случая - занимаваща се с отвличане на дечица. Тотална гнус! И уж "за да си починели". Хахахахахахаха! Те и нацитата в концлагерите са пращали хората на баня - "да се изкъпят!". :(
 
X

Да помогнем на украинските деца!