Американският егоизъм и прагматизъм могат да победят вируса

4 юли 2021 година може да се превърне и в ден на независимостта от коронавируса

Deutsche Welle (DW) 21 март 2021 в 17:14 6540 0

Снимка БТА/AP

4 юли 2021 година може да се превърне и в ден на независимостта от коронавируса, прогнозира Джо Байдън. В САЩ вече са поставени над 100 милиона ваксини и скоро битката с вируса може да бъде спечелена. Как успяват? DW задaва въпроси.

В САЩ близо 40 милиона души вече са ваксинирани два пъти, а над 73 милиона от 330-милионното население са получили първа ваксина. Всекидневно в страната милиони хора се подлагат на имунизация: в супермаркета, в дрогерията, при лекаря, при зъболекаря, дори при ветеринарите и акушерките. Страната своевременно си подсигури огромни количества от сертифицираните в САЩ ваксини на Pfizer/Biontech, Moderna и Johnson & Johnson. В момента броят на новозаразените намалява, намаляват и смъртните случаи, свързани с Ковид-19. Нека да припомним, че досега близо 30 милиона американци са се заразили с коронавируса, а починалите са 538 000.

Мандатът на Байдън ще е изцяло белязан от пандемията и нейните последици

В анализ по темата в германския седмичник "Ди Цайт" Рике Харвец припомня, че за разлика от своя предшественик, сегашният президент Джо Байдън вече не тръби "Америка над всичко". "Но и той последователно защитава интересите на страната си, а и трябва да започне успешно своя мандат. Успехът на президентството му сериозно ще зависи от това колко добре ще изведе страната от пандемията и от свързаната с нея икономическа криза", пише авторката.

Джо Байдън в момента много залага на имунизациите. В едно телевизинно интервю той оспори мотивите на онези американци, които не желаят да се ваксинират. Според президента, тези хора разбират неправилно въпроса за свободата си като американци, виждайки я заплашена от имунизационната кампания. Допитванията в САЩ показват, че тази нагласа и съпротивата срещу ваксините са по-разпространени сред гласоподователите на Републиканска партия. Както е известно, бившият президент, републиканецът Доналд Тръмп, дълго време омаловажаваше опасността от пандемията. Сега обаче и той препоръчва на своите сънародници да се ваксинират и дори казва, че ваксините са "сигурни", "великолепни" и "невероятно" ефикасни.

САЩ отрано закупиха и поръчаха предостатъчно ваксини, а в момента дори се говори за опасността през лятото да останат излишни количества. "Ди Цайт" припомня, че в САЩ има достатъчно ваксини най-вече благодарение на правителството на Тръмп: "Тръмп винаги го е бивало да застане в първата редица, което отговаря и на идеята за свободен капиталистически пазар, разпространена в САЩ. Можем да го критикуваме, но не бива да се изненадваме. И световната общност проявява солидарност единствено, когато може да си го позволи. Пак Тръмп нареди на производителите на ваксини на първо място да задоволят нуждите в своята страна и чак тогава да изнасят. Сега Байдън по принцип продължава същата политика и на свой ред се възползва от един закон за насърчаване на военната промишленост в условията на война, за да гарантира привилегировано снабдяване на американските фирми със суровини."

Американският манталитет се оказва силно оръжие в момента

"След една година, белязана от травми, САЩ се връщат към типичния си манталит: "Ние ще се справим!"," пише "Ди Цайт". "Да, много неща не вървят, и тук уебстраниците се сриват, а международната критика срещу политиката на запасяване с ваксини става все по-гръмогласна. Но това не разколебава хората нито в дълбокото им убеждение, че принадлежат към велика нация, нито пък в прагматизма им. Ваксините предлагат изход от кризата и всичко останало отива на заден план. Всеки, който знае как се бие инжекция, може и трябва да помага." Тук авторката припомня, че дори конкурентите Johnson & Johnson и Merck са сключили сделка за съвместно производство на ваксина, а, за разлика от Германия, никому не идва наум да води дискусии дали домашните лекари да бъдат част от общата имунизационна стратегия. Това е оптимистичният манталитет, който помага на американките и американците да се справят с кризата, констатира Рике Хаверц. Авторката припомня и още нещо:

"САЩ открай време много ги бива да превъзнасят до небесата собствените си успехи и замитат грешките си. Показва го отношението им към тяхната собствена история, където редом с героичните разкази от световните войни, с кацанията на Луната и с активния предприемачески дух се нареждат робството, разисмът и Виетнам. Тъкмо това свойство на страната сега се проявява в успешната имунизационна кампания."

Социалната несправедливост и този път бие на очи

В същото време губернаторът на Тексас вдига всички ограничения, на студентите им предстои пролетна ваканция, която по традиция е време за купонясване, а хората летят все повече - на този фон изобщо не е изключено в страната да се надигне нова пандемична вълна, пише Рике Хаверц. "И тя отново ще удари страната в най-слабото ѝ място. Защото и по отношение на ваксинациите пандемията за пореден път оголва расистките и социално несправедливи структури в САЩ - един безкраен кошмар, който се е превърнал в ежедневие за малцинствата там," смята авторката.

Тя цитира данните от Центъра за контрол на заболяванията, според които досега са били ваксинирани едва 8% от афроамериканците и 9% от испаноезичните граждани на САЩ. "При тези малцинства рискът да умрат в резултат от Ковид-19 е три пъти по-висок, отколкото сред белите. Сред афроамериканците висок си остава и скептицизмът към ваксините. За разлика от републиканците, сред тях недоверието към администрацията на Байдън не играе решаващата роля. Тези хора просто не вярват на една система, която отново и отново ги разочарова."

В края на статията си в "Ди Цайт" Рике Хаверц пише за добрите шансове на САЩ още през лятото да се справят с пандемията и цитира оптимистичното изявление на Байдън, че 4 юли тази година - Денят на независимостта, може да се превърне и в ден на независимостта от коронавируса. И обобщава: "Целта е реалистична. И ако бъде постигната, това ще бъде победа на американския егоизъм и прагматизъм над вируса."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови