Вдига ли Лука Дончич летвата за европейците в НБА?

Георги Терзиев 14 ноември 2018 в 15:42 3247 0

За него казват, че знае какво точно искат камерите и кога. При гостуването на неговия Далас Маверикс срещу ЛА Лейкърс миналата седмица, Лука Дончич бе повече от услужлив към фотографите по време на загрявката, разменяйки множество пасове с Дирк Новицки, който играе своя сезон номер 21 в лигата.

Това, което видяха всички - един от най-великите европейски играчи за всички времена предава щафетата към следващото поколение, и в частност към играча, който се очаква да постави европейския баскетбол още по-сериозно в НБА. Едва на 19 години, Дончич вече е утвърдено име на и извън паркета.

Марк Кюбън възлага големи надежди на словенеца и неслучайно го привлече от драфта през изминалото лято, а в ролята на разменна монета бе гардът Трей Йънг. Доказателство за оправдания риск е готовността на Маверикс за нещо голямо още сега.

Немският съотборник на Дончич, Макси Клебер казва: "Начинът по който Лука играе показва, че е професионалист от години, играейки с възрастни и срещу тях. Смятам, че това не е ново за него и въпреки различния стил на игра в НБА, той се адаптира доста добре."

Цифрите също подкрепят думите на Клебер. Показателите на Дончич са 19,4 точки средно на мач при 46,3 процента от стрелба след първите му 9 срещи в НБА. В добавка на това записва и по 4.6 асистенции на мач, които определено го отличават като специален играч.

С вкараните 31 точки срещу Сан Антонио Спърс в предпоследния ден на октомври, Дончич стана първият новобранец вкарвал 30 точки след Майкъл Джордън. След края на срещата словенският талант призна, че това е всичко за него, и отдаде заслуженото уважение към Джордън, отличавайки го като най-добрият в историята.

Ново силно представяне с 14 точки и 7 асистенции срещу Лейкърс и ЛеБрон Джеймс накара "Кралят" да изрази възхищението си към европейците в лигата. "Смятам, че европейските играчи се развиват по-бързо от американските. Той се развива в продължение на много години - откакто е на 15, затова не мисля че е смущаващо за него. Видях го и при Чеди Осман миналата година в Кливлънд".

Когато някой от калибъра на Джеймс се изкаже по този начин може да се смята за индикатор предшестващ промяна на отношението към всички европейци в НБА. През 2015 година, когато Ню Йорк Никс избраха от драфта латвиеца Кристапс Порзингис вместо много обещаващи таланти от местните колежи, голяма част от феновете неодобряваха избора на любимият си клуб. Сега латвиецът най-вероятно ще подпише нов максимален договор. Фактът, че Дончич не трябваше да се изправя срещу такъв проблем ясно показва, че нещата се променят.

Самочувствието на Дончич подсказва, че е способен да се справи с всичко. "Преместих се от Словения когато бях на 13, а сега беше още по-лесно за мен". Ако има нещо трудно, с което да се свикне, то това е адаптацията от печеленето всяка седмица с Реал Мадрид към преминаването в един развиващ се проект, който е готов да понесе няколко удара. В Мадрид той спечели Евролигата и стана МВП, както на редовния сезон така и на финалите. "Трудно е, защото аз съм човек, който наистина се разстройва когато не печелим".

Това самочувствие има скрития потенциал да се окаже и проблем с високоплатените звезди на Далас - ДеАндре Джордан и Уес Матюс. Дончич може и да изглежда готов да бъде най-добрият играч в отбора, но дали останалите ще го възприемат така е отделен въпрос.

Словенецът може да промени възприемането на европейските играчи в НБА към по-добро. Това би станало само ако разкрие изцяло своя потенциал и запълни празнината в отбора на Далас след отказването на Дирк Новицки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови