Беларуска олимпийка, отказала да се прибере насила у дома, е настанена в японски хотел (обновена)

OFFNews 02 август 2021 в 11:43 7868 0

Снимка Getty Images

Цимановская на лятната Универсиада в Неапол през 2019 г.

Беларуска олимпийка, отказала да се прибере по-рано вкъщи по заповед на отбора си, е в безопасност в хотел, след като потърси защита от японската полиция, заявиха представители на Игрите, предаде Би Би Си.

Спринтьорката Кристина Цимановская на 24 години казва, че е била принудително откарана на летището в неделя, защото е критикувала треньорите си. Беларус заявява, че нейното „емоционално състояние“ е причината за заминаването. 

Чехия и Полша заявиха, че са готови да предложат на спортистката виза. Съобщава се, че Цимановская обмисля да потърси убежище в Европа.

На пресконференция в понеделник в Токио говорителят на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс заяви, че за Цимановская се грижат японските власти, както и агенцията на ООН за бежанците.

Адамс добави, че е поискан писмен доклад по въпроса от Националния олимпийски комитет на Беларус. МОК и японските власти също ще проведат допълнителни консултации.

Той каза още, че МОК е предприел мерки срещу беларуския комитет в навечерието на Игрите след миналогодишните протести заради спорното преизбиране на президента на страната Александър Лукашенко. Забранен е достъпа на някои високопоставени служители, включително сина на президента, защото не са защитили спортистите, които са се присъединили към демонстрациите.

В неделя Цимановская потърси полицейска защита на терминала на летище Ханеда, за да не се налага да се качва на полета, изразявайки опасения за безопасността си, ако се върне в Беларус. Полетът излетя без спортистката на борда.

Спринтьорката, която трябваше да се състезава на 200 м бягане за жени в понеделник, се оплака по-рано в социалните мрежи, че й се е наложило да участва в друго състезание в кратък срок, след като се е установило, че някои от съотборниците й не отговарят на условията за участие.

Видеото доведе до критики в държавните беларуски медии, като един телевизионен канал заяви, че й липсва „отборен дух“.

Цимановская твърди, че служители са дошли в стаята й и са й дали час да опакова багажа си, преди да бъде придружена до Ханеда. Тя казва, че е била „подложена на натиск“ от служители на отбора да се върне у дома и е помолила МОК за помощ.

"Опитват се да ме изведат от страната без моето разрешение", каза тя във видео, публикувано в канала Telegram на Беларуската фондация за спортна солидарност (BSSF) - група, която подкрепя спортисти, арестувани или отстранени заради техните политически възгледи.

Беларуският олимпийски комитет заяви, че атлетката е отстранена от отбора заради "емоционалното и психологическото й състояние".

Анатол Котау от BSSF каза пред Би Би Си в неделя: „Тя се страхува от репресии срещу семейството й в Беларус - това е основното притеснение за нея в момента“.

BSSF е създаден през август 2020 г. за подкрепа на спортисти по време на демонстрациите срещу Лукашенко. Някои от участвалите в протестите спортисти са лишени от финансиране, изключени са от националните отбори и са задържани за демонстрации.

Цимановская е подала молба за хуманитарна виза и планира да замине за Полша през следващите дни, съобщи заместник-външният министър на Полша Марчин Пшидач.

Тя е „в безопасност и в добро състояние“, допълва Пшидач, след като беше забелязана да влиза в посолството в Токио сутринта.

Друг заместник-външен министър Павел Яблонски заяви по-късно, че визата вече е издадена.

Източник на украинското министерство на вътрешните работи каза пред Ройтерс, че съпругът на Цимановская, Арсени Жданевич, е влязъл в Украйна. Не стана ясно веднага дали той ще пътува към Полша, за да се събере отново със съпругата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови