Беларуската спринтьорка Цимановская напусна Токио с полет за Виена

OFFNews 04 август 2021 в 16:40 3417 0

Беларуската спринтьорка Кристина Цимановкая напусна Токио на борда на полет за Виена в сряда, по-малко от 72 часа след като отказа да се върне предсрочно по принуда в страната си.

Спринтьорката прекара две нощи в посолството на Полша, а днес се качи на самолет за Виена от летище Нарита в Токио.

Олимпийката предизвика дипломатически скандал в неделя, когато заяви, че след като е отправила критики, треньорите ѝ са опитали да прекратят участието ѝ на игрите в Токио, като са настояли да си събере багажа и са я завели на летището против волята ѝ. Тя отказа да се качи на самолета и потърси закрилата на японската полиция.

„Няма да се върна в Беларус“, заяви тогава тя пред Ройтерс.

Цимановская трябваше да се качи на полет за Варшава в сряда, след като полското правителство ѝ осигури хуманитарна виза. Вместо това тя замина с полет на Австрийските авиолинии, който трябва да кацне във Виена в 16:05 ч. местно време.

Спортистката ще пътува за Полша вечерта, съобщи член на беларуската общност в контакт с Цимановская и допълни, че дипломати са ѝ казали, че полетът е променен от съображения за сигурност. 

Заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач потвърди, че спортистката все още е под грижите на полските дипломатически служби, но не каза къде ще се приземи.

"Както сме посочвали много пъти, от съображения за безопасност не предоставяме подробности за маршрута на полета", допълни той.

Австрийското външно министерство потвърди, че спортистката е на борда на полет за Виена, но отказа да коментира крайната дестинация.

Часове по-рано в Токио говорител на летище Нарита Казунори Хашимото каза пред журналисти, чакащи Цимановская да се качи на полета за Варшава на изход 31, че спортистката е сменила маршрута си.

„(Тя) няма да се качи на полета за Полша“, каза Хашимото. "На борда има репортер на Ройтерс, който казва, че иска да я интервюира. Така че полетът, който ще извърши, е променен."

Говорител на Ройтерс заяви, че информационната агенция е била в контакт с Цимановская и нейните представители.

„Двама от нашите репортери се качиха в сряда на полета от Токио за Варшава с цел да документират пристигането на Цимановская в Полша“, каза говорителят. „Ройтерс се опитва да установи дали това е изиграло някаква роля в решението Цимановская да не се качи на полета за Варшава.“

Международният олимпийски комитет съобщи в сряда, че е получил доклад от отбора на Беларус, след като е започнал разследване на твърденията на Цимановская, че е била отстранена от олимпийското село.

„МОК създава дисциплинарна комисия, която да установи фактите по това дело и да изслуша двамата служители - Артур Шумак и Юрий Моисевич - за които се твърди, че са участвали в този инцидент“, заяви говорителят на МОК Марк Адамс.

Беларуският национален олимпийски комитет не отговори на искането за коментар в сряда. По-рано те заявиха, че треньорите са решили да оттеглят Цимановская от игрите по съвет на лекарите заради нейното „емоционално, психологическо състояние“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини режима на президента на Беларус Александър Лукашенко в нетърпими „транснационални репресии“ по този въпрос.

Инцидентът насочи отново вниманието към Беларус, където полицията разби вълни от протести, предизвикани от президентските избори миналата година, за които опозицията твърди, че са фалшифицирани, за да запазят Лукашенко на власт.

Беларуските власти характеризират протестиращите срещу правителството като престъпници или войнствени революционери, подкрепяни от Запада, и описват действията на собствените си правоприлагащи органи като подходящи и необходими.

Виталий Шишов, беларуски активист, живеещ в изгнание в Украйна, бе намерен обесен в парк близо до дома си в Киев рано във вторник, а украинската полиция започна разследване за убийство. Той ръководи организация, която помага на беларуси, бягащи от преследване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови