ФИДЕ изхвърли елитен руски шахматист за 6 месеца

OFFNews 21 март 2022 в 17:07 4213 0

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) дисквалифицира за шест месеца руския гросмайстор Сергей Карякин. Според Комисията по етика и дисциплина към ФИДЕ той е нарушил член точка 2.2.10 от Етичния кодекс.

На 27 февруари 32-годишният Карякин публикува открито писмо, в което обяви поддръжката си за "специалната военна операция" на Русия в Украйна. Позицията му бе остро критикувана в шахматните среди, а още на следващия ден той бе порицан публично от ФИДЕ.

"Сергей Карякин е признат за виновен в нарушаване на член 2.2.10 от Етичния кодекс на ФИДЕ и подлежи на отстраняване от състезания за шест месеца.

Забранено му е да участва като играч във всякакви рейтингови шахматни състезания под егидата на организацията, Решението влиза в сила от датата на обявяването му - 21 март 2022 година", се казва в съобщението на ФИДЕ.

В момента Карякин заема 18-о място в ранглистата на ФИДЕ с рейтинг от 2747. През 2011 година той достигна до четвърто място в ранглистата, а през 2016 година загуби от Магнус Карлсен в мача за световната титла по класически шахмат, но успя да стане световен шампион по блиц.

"Наказанието беше очаквано, но е позорно, защото ме вади от турнира за претендентите, а аз честно съм се класирал за него. Всички принципи, че спортът е вън от политиката бяха потъпкани. Ще обжалвам, но не вярвам в успеха, защото всички тези съдилища се контролират от Запада", бяха първите думи на Карякин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови