И ФИДЕ се включи в санкциите срещу Русия и Беларус

OFFNews 16 март 2022 в 16:41 4235 0

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) забрани на националните отбори на Русия и Беларус да участват в турнири под егидата на организацията, съобщиха от централата.

Руските и беларуски гросмайстори ще могат да участват в индивидуални турнири на ФИДЕ само неутрален статут и без използването на национални символи. 
Световното отборно първенство по шахмат ще се проведе през ноември 2022 година.

По-рано през деня ФИДЕ премести и Световната шахматна олимпиада от Москва в Ченай (Индия) в края на юли и началото на август.

На 28 февруари ФИДЕ разреши на руски и беларуски спортисти да участват в международни състезания с неутрален статут и обяви, че няма да провежда официални шахматни състезания в Русия и Беларус.

Още на 3 март пък водещи руски шахматисти като Ян Непомнящий, Александра Костенюк, Даниил Дубов, Пьотър Свидлер, Андрей Есипенко, Максим Матлаков, Кирил Алексеенко и други пък излязоха с открито писмо до Владимир Путин да прекрати войната на територията на Украйна.

В обръщението те наричат случващото се с истинското му име - война, а не специална операция.

В момента Русия има само един представител в топ 10 на рейтинга на ФИДЕ при мъжете и това е Ян Непомнящий. При дамите в топ 10 са Александра Горячкина, която е втора, и Катерина Лахно - четвърта. Александра Костенюк е 11-а. Любопитното е, че Лахно е украинка, родена е в Лвов, но играе за Русия, тъй като е омъжена за Александър Гришчук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!