Драфтът на НБА налива свежа кръв в баскетбола отвъд Океана

Теодор Борисов 26 юни 2024 в 10:18 435 0

Атланта Хоукс получи правото на първи избор в тазгодишния драфт на НБА

Снимка Getty Images

Атланта Хоукс получи правото на първи избор в тазгодишния драфт на НБА

Броени дни след като Бостън Селтикс спечели своята 18-а титла на НБА, феновете на баскетбола отново имат повод за вълнение. На 26 и 27 юни в „Бруклин сентър“ и студиото на ESPN в Манхатън, Ню Йорк, ще се проведе 78-ото издание на традиционния драфт в Лигата на извънземните.

Събитието е важна част от кръвоносната система на спорта с оранжевата топка, тъй като снабдява отборите от НБА със свежи попълнения от колежанската система или вече утвърдени имена от европейския баскетбол.

Първото издание на драфта е от 1947 г., между първия и втория сезон на шампионата на Баскетболната асоциация на Америка (предшественик на НБА). Основната цел в него е отборите, които не са попаднали в плейофите, да получат възможност да подсилят редиците си с млади баскетболисти.

В лотарията съществуват близо 1000 комбинации като дълги години най-слабият отбор през сезона получава право на 250 комбинации – т.е. има 25% вероятност да избира пръв. От 2019 г. системата се промени и най-слабите 3 отбора получават равен брой комбинации (140), а тези с еднакви показатели от редовния сезон също са поставени на равна основа.

В самото начало отборите са могли да преотстъпват своето място в драфта срещу т.нар. териториално право, което им дава възможност да подпишат с договор с всеки баскетболист, учещ в колеж на 80 км от клубната зала. Тази опция съществува до 1960 г., а включилите се впоследствие нови франчайзи могат да подпишат договор с всеки баскетболист, който не е със защитен договор.

Друга важна промяна в сравнение с началните години е въвеждането на лотарията вместо двата най-слаби отбора да определят с хвърляне на монета кой ще вземе първия избор. Това става, след като през 1984 г. Хюстън Рокетс умишлено започват да губят мачове, за да могат да са в позиция, от която могат да вземат Хакийм Олайджуон.

Самата процедура на тегленето е доста по-сложна от тази на спортния тотализатор у нас. Топките с имената на 14-те участващи отбора от първия етап се смесват и след 20 секунди се изтегля първата. Останалите се смесват за още 10 секунди и се изтегля втората. Следват още две тегления по 10 секунди, последното от което определя отборът, който има право на избор.

Процедурата се повтаря за втория, третия и четвъртия клуб подред. Ако в хода на четирите тегления един и същи отбор се появи два пъти процедурата се повтаря отново. Процедурата се наблюдава от представители на компанията Ernst & Young, а получените резултати се запечатват в плик и в този вид се анонсират. Изборът на останалите отбори се определя на база на класирането им през сезона. През тази година правото да избира пръв си спечели Атланта Хоукс.

За да може един американски играч да попадне в драфта, той трябва да има навършени 19 години и да е минала поне година от завършването на гимназиалния му випуск. По отношение на чужденците изискванията са да са играли професионално баскетбол извън САЩ поне 3 години, да имат навършени 22 години и да не са били част от американската образователна система.

Ако даден играч не попада в горните категории той все пак може да заяви участието си в драфта и да се включи в някой от предвидените за целта тренировъчни лагери, в които да убеди бъдещите си работодатели в своите качества.

Като най-успешната година в историята на събитието специалистите определят 1984 г., където освен споменатия Олайджуон попадат Майкъл Джорджа, Чарлз Баркли, Алвин Робъртсън и Джон Стоктън. Други успешни класове са този от 1996 г. (с Алън Айверсън, Рей Алън и Коби Брайънт) и 2003 г. (с ЛеБрон Джеймс, Дуейн Уейд и Кармело Антъни).

Очакванията на специалистите от настоящата лотария не са много големи, а във фокуса на вниманието е сина на Крал ЛеБрон – Брони. Той обяви включването си в драфта въпреки че не се представи убедително в първия си сезон на колежанско ниво, а освен това имаше сърдечни проблеми.

Българската връзка започва през 1985 г., когато Георги Глушков е избран под № 147 от Финикс Сънс. През 2017 г. Александър Везенков е под № 57, но така и не заиграва за отбора, който го е включил в своите планове – Бруклин Нетс. Правата му са прехвърлени последователно на Кливланд Кавалиърс и Сакраменто Кингс, част от които е в момента.

Емил Стоилов през 2022 г. и Константин Костадинов през 2023 и 2024 г. са българите, които сами подават документи за участие в лотарията, но впоследствие ги оттеглят и така и не достигат до същинската част. Само времето ще покаже дали тазгодишния драфт ще произведе бъдещите баскетболни звезди, но двудневното шоу определено ще си заслужава следенето.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови