Официално: Пулев и Чар ще се бият за титлата на WBA на 30 март в София

OFFNews 22 февруари 2024 в 13:52 1539 1

Кубрат Пулев

Снимка Фейсбук на Кубрат Пулев

Кобрата ще излезе пред родна публика

Звездата ни в професионалния бокс Кубрат Пулев и германецът от ливански произход Махмуд Чар ще се бият в София на 30 март. Новината бе съобщена от двамата на съвместна пресконференция, която се състоя в столичния хотел "Маринела".

Боксовият двубой в тежка категория при професионалистите ще се състои в "Арена София. Мачът е за "регулярната" световна титла на Световната боксова асоциация (WBA). Този шампионски пояс беше въведен наскоро от WBA и позволява да има повече от един световен шампион.

В момента украинецът Александър Усик държи титлата на WBA, която ще заложи в предстоящия обединителен мач с британеца Тайсън Фюри.

"Предпочитам да се концентрирам върху самия мач и върху самата галавечер в София. Привилегия е, че ще се състои такъв мач в България. Взехме много, много трудни решения и правим невъзможното, за да бъде този мач в София. Такова нещо в бокса в България, особено в професионалния, не се е случвало. Благодарен съм на хората, които прегърнаха тази идея и помагат. Ще има една невероятна галавечер, която ще остане в главата на всеки българин, който гледа.

Аз като спортист ще се изправя срещу един много сериозен противник, който като мен има много опит. Подхождам с абсолютен респект и уважение в тренировъчния процес. Бъдете сигурни, че ще бъда в супер форма и ще дам всичко от себе си, за да има България световен шампион по бокс. Мисля, че превъзхождам в много неща Чар, най-вече технически. Нека той се мисли за диамант, но да не се окаже, че е някое киви", каза Кубрат Пулев.

"Това е шансът на моя живот и на живота на Кубрат. Работя от 30 години като промоутър и винаги съм искал да стигна до този мач в София за световна титла", добави мениджърът на братята Пулеви Ивайло Гоцев.

"Аз съм боец. Не се бия за пари, бия се за това да оставя наследство. Ако се биеш само за пари, ти си загубен. Всеки знае моята история. Че бях бежанец от Ливан, че съм израснал на улицата, че съм бил в затвора, че ми оперираха и двете тазобедрени стави в рамките на един ден. Въпреки всички тези препятствия, никога не се предадох, никога не се отделих от пътя си. Днес съм тук, за да се бия с един от великите боксьори в тежка категория - Кубрат Пулев. Това е моят съвет към всички. Никога не се предавайте, Бог има план за всеки от вас. Работете здраво и един ден ще получите всичко, за което сте мечтал", коментира Чар.

Германецът се закани, че ще спечели мача и ще си докара нови 50 000 фена от България. Според него това ще се случи, тъй като "Пулев е чудесен боксьор за европейското ниво, но той няма качествата да бъде световен шампион".

Част от галавечерта ще бъде и по-малкият брат на Кубрат Пулев - Тервел. Неговият съперник все още не е известен, но се очаква да бъде обявен в скоро време.

"Световната титла от WBA е потвърдена от организацията. Сега очакваме назначаването на съдийски екип за мача. Всички осъзнаваме колко голяма е възможността на този двубой и за г-н Чар, и за г-н Пулев, особено предвид предстоящите в близко бъдеще двубои в тежка категория на Антъни Джошуа на 8 март и този мач между Усик и Фюри", каза Марияна Борисова, която е президент на WBA Европа и най-високопоставеният българин в професионалния бокс на световно ниво.

На професионалния ринг 42-годишният Кубрат Пулев има 30 победи (14 с нокаут) в 33 мача. 39-годишният Махмуд Чар е с 38 мача и 34 победи, от които 20 са с нокаут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!