Натурализиран украинец ни носи първа квота в борбата за Париж 2024

OFFNews 24 септември 2023 в 21:40 1580 0

Семьон Новиков

Снимка БФ Борба, Start-Photo.bg

Новиков спечели първата ни квота

Натурализираният украинец Семьон Новиков спечели първа олимпийска квота за България от Световното първенство в Белград, след като стигна до бронзов медал в категория до 87 кг в класическия стил. Националът спечели на малкия финал с 6:3 срещу Ислам Абасов от Азербайджан.

България си тръгва от Белград с три бронзови отличия чрез Новиков, Рамазан Рамазанов на 70 кг свободен стил и Мими Христова на 65 кг при дамите.

Новиков се изправи в битка за третото място на 87 кг срещу Ислам Абасов от Азербайджан, който има едно сребро от световни първенства и три медала от европейски шампионати. Абасов получи първи правото да атакува от партер и пренесе трудно българския национал за 3:0, но Новиков направи силна контра и взе пет точки до края на частта. Във втората той получи още една и спечели с крайното 6:3, което гарантира на България олимпийска квота в категорията.

До Олимпиадата в Париж остават още две квалификации през следващата година - европейска и световна. В тях националите ще атакуват още квоти при по-разредена конкуренция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови