Джоузеф Паркър защити титлата си в WBO

OFFNews 06 май 2017 в 14:40 4410 0

Новозеландецът Джоузеф Паркър направи първа успешна защита на титлата на Световната боксова организация в тежка категория срещу тоталния аутсайдер Разван Коджану (Рум). Мачът в Оуклънд не впечатли особено, но и никой не е имал големи очаквания.

Двубоят беше организиран едва преди няколко седмици, след като първоначалният противник на Паркър – Хю Фюри изненадващо се оттегли от срещата. Братовчедът на Тайсън Фюри обяви, че има здравословен проблем и хвърли още едно черно петно върху боксовата фамилия.

След успешната защита Паркър стана още по-примамлив потенциален противник за Антъни Джошуа и Дионтей Уайлдър, които са шампиони на другите боксови федерации.

Двубоят беше във формат 12 рунда по 3 минути. След опознавателния първи рунд, Паркър започна да търси по-активно победата срещу румънеца, който стана първия представител на северната ни съседка в двубой за пояс в тежката категория. Разван Коджану определено извади късмет в края на рунда, след като сантиметри не достигнаха на Паркър да намери брадичката му с десен прав.

В третия рунд румънецът продължи да играе ролята на боксова круша, като повече се защитаваше, а минута преди края беше натикан край въжетата и понесе сериозни удари по тялото преди реферът да раздели двамата боксьори. Така се стигна до четвъртия рунд. Паркър обсипа главата на Разван Коджану с удари, но нито един не беше решаващ. Новозеландецът продължи да бъде по-активният боксьор, но по-високият ръст на румънеца го затрудняваше в търсенето на нокаут, тъй като той умело си пазеше главата от попадения.

В петия рунд румънецът вече се движеше трудно, докато Паркър изглеждаше доста по-свеж. Разван Коджану все пак показа зъби и вкара два удара минута преди гонга, но след това двубоят продължи в по-спокоен ритъм. Шестият рунд премина равностойно, като Разван Коджану дори в край показа повече активност, но отново беше вкаран в ъгъла с канонада от удари на Паркър.

Седмият рунд също не предложи развръзка, но Паркър продължи да има предимство в картите на реферите. В осмия новозелнадецът успя да пласира ляв прав в лицето на Коджану, последван от десен. Румънецът започна да се открива, призовавайки Паркър за повече активност и я получи. От устата на Коджанушурна кръв, но това не го спря да притисне Паркър в края на рунда. В деветия рунд новозеландецът затвърди предимството си в точките, но не успя да повали Разван Коджану.

В десетата част Паркър се пазеше от попадения и заложи на защитната игра, за да не рискува излишно сигурната си победа. Двамата боксьори се активизираха едва в края,като румънецът едва не изплю гумата си след попадение в лицето. Рунд номер 11 премина по подобен начин и така се стигна до заключителните три минути.

Румънецът продължи да понася удари и даде знак, че не му влияят, но така и не намери решение да затрудни от своя страна Паркър, който уверено стигна до победата с единодушно съдийско решение.

За финал двамата боксьори бяха подготвили зрелищна размяна на удари, която въодушеви публиката, а след мача си размениха и прегръдки. Все пак те ще продължат да работят заедно, защото Разван Коджану е спаринг партньор на Паркър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!