Жалби в КЗД: Декодерите са некачествени, ощетяват ни и с парите

Последна промяна на 22 август 2013 в 10:55 6707 11

Декодери за цифрова телевизия са нужни за всеки по-стар применик без вграден цифров тунер.
Декодери за цифрова телевизия са нужни за всеки по-стар применик без вграден цифров тунер.

Декодерите са некачествени а хората, които ги вземат срещу ваучер, са ощетени финансово.

Това се казва в жалба и запитване до Комисията за защита от дискриминация, за които съобщи пресцентърът ù.

Запитването е от инженер, който визира предлаганите декодери срещу ваучери в търговски вериги в Североизточна България. На ваучер на стойност 60 лв. имат право хората, получаващи енергийни помощи, които нямат договор за кабелна или цифрова телевизия и докажат, че имат само аналогов телевизор без цифров тунер.

"Инженерът сочи редица неудачи в качествата на предлаганите декодери и във възможността им за доставяне на добра картина и звук", разясняват запитването от КЗД.

Подателят му обърнал внимание и на факта, че когато продажната цена на декодиращото устройство в магазина е по-ниска от номиналната стойност на ваучера, остатъкът не се връща на клиента. В същото време, ако цената е по-висока, той трябва да заплати разликата. (Подобно оплакване за това е постъпвало и по-рано в КЗД от човек от град в Северозападна България. Визирала се разликата в цената на декодера и стойността на ваучера.)

По данни на Агенцията за социално подпомагане продажната цена на декодерите е 39,90 лева в Северозападен район; 44,90 - в Североизточен и Южен Централен; и 35 лв. в район "Оборище" в София.

По втората жалба КЗД е образувала преписка. Тя е от гражданин с 93% загубена работоспособност. Той оспорва критериите, по които се отпускат ваучерите за декодери. Според тях право на ваучер имат хората, получаващи енергийна помощ през отоплителния сезон 2012-2013.

Това, според жалбоподателя, е неравно третиране към всички хора с увреждания и особено към трайно загубилите работоспособност над 90 на сто, които по различни причини не получават помощи за отопление.

"Освен това - пишат от Комисията по дискриминация - според него няма нищо общо гледането на телевизия с отоплението, защото човек може да гледа телевизия и на студено. Жалбоподателят не ползва кабелна телевизия и е търсил помощта на МТСП с молба за корекции в решението за това кой да получи безплатното устройство, но не срещнал разбиране."

Търгът за декодерите в Северозападния регион спечели свързаната с банкера Цветан Василев (КТБ) "К енд К електроникс", чиято е веригата магазини "Техномаркет". В този район са включени областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

"Зора-М.М.С." спечели Североизточен и Южен централен регион.

"Технополис България" спечели търга за столичния район "Оборище".

Цветан Василев има ключова роля в цифровизацията на телевизията чрез мултиплексите, които ще разпръскват сигнала. Причината е, че в момента и шестте платформи за цифрово разпръскване се държат от фирми, свързани със собственика на Корпоративна търговска банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2013 в 14:13

За 39лв - нормално е да не работи. Най вероятно вносителя ги купува на не-повече от 10$.
Сами си правете изводите тези китайски боклуци струващи по 5-10$ колко им е качеството...

22.08 2013 в 13:47

А дано, ама надали.

22.08 2013 в 12:39

Щом ще се дават помощи, трябваше да им дадат на хората по 35лв и да си купуват от който достави най-евтино. Само че така няма как парите да отидат по канала до нашия човек - нали така?

22.08 2013 в 12:21

Абе,тъй ще е докато продължаваме да живеем в този "измислен"от олигарси строй,с неговите
"измислени"закони,които очевидно обслужват само себеподобните им...

22.08 2013 в 12:21

Въобще нищо не трябваше да раздават. Бахти - всеки сам да си купи! Една голяма част от народа се изхитри да живее на чужд гръб.

22.08 2013 в 12:12

Олигарха цветан василев пак ще спечели много пари от тази поръчка - питам тук няма ли и конфликт на интереси. Отново са ощитени най-бедните хора, а уж щяло да има прозрачност.

22.08 2013 в 11:57

Така е, само че щяха да ни осъдят за държавна помощ. Правилният начин е именно с конкурс и търг за доставка, а разделението по области също е добра идея, дори още по-раздробено трябваше, за да могат и по-малки доставчици да участват. Това, че тук опорочаваме всеки търг, е друг проблем.

22.08 2013 в 11:43

държавата трябваше да купи един модел за всички които имат нужда от помощи и да го раздаде безплатно на нуждаещите се
раздаването на ваучери предразполага към кражби от веригите магазини

22.08 2013 в 11:31

Как се доказва че телевизора ми няма цифров тунер? Трябва да поканя някоя патица в къщи да разцъка с дистацнионното ли? Аман от тъпи бюрократи.

22.08 2013 в 11:30

Като спре TV-то зрителите може и някоя книжка да прочетат така зомбитата в палламента ще загубят аудитория!!!
Всяко зло за добро- както се казва