Земетресението напукало джамията, Руската църква с отлепен купол

Вероника Шербанова 31 май 2012 в 13:12 1981 1

Проверка на министъра на културата Вежди Рашидов установи повреди в джамията и руската църква. Снимка: БГНЕС
Проверка на министъра на културата Вежди Рашидов установи повреди в джамията и руската църква. Снимка: БГНЕС

Руската църква и джамията в София са пострадали при силното земетресение от 5.8 по Рихтер на 22 май. Джамията е напукана, ремонт се налага и за Руската църква, заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Днес той лично провери състоянието на църквата и джамията.

Куполът на джамията в София е сериозно напукан след земетресението на 22 май с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер.

„По сградата има няколко дълги пукнатини, които започват от основата и стигат до края на храма. Някои от пукнатините са стари, но други са вследствие на земния трус от миналата седмица“, обясни министъра на културата Вежди Рашидов, който днес посети мюсюлманския храм за оглед на щетите след силното земетресение.

Последният ремонт на джамията е бил преди 40 години, заяви главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Днес храмът ще бъде посетен и от главния архитект Петър Диков, който заедно с експерти от Столична община ще подготви план за ремонт на сградата.

Проблемът при руската църква е, че един от куполите се е отлепил от основата си.

Засега не става ясно каква сума ще бъде необходима за реконструкцията, но Рашидов уточни, че е разговарял с вътрешния министър Цветан Цветанов за мерките, които могат да се предприемат.

Проверки на паметниците на културата в София и Перник установиха и други по-леки повреди, които ще бъдат отстранени възможно най-бързо, каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови