Запалиха електромерите на блок в Шумен

27 февруари 2013 в 14:30 1701 0

Електромерите на вход в блок в Шумен бяха унищожени. Снимка: БГНЕС
Електромерите на вход в блок в Шумен бяха унищожени. Снимка: БГНЕС

Електромерите на 8-етажен блок в Шумен са били унищожени във вторник срещу сряда, след като са били запалени с газова горелка, съобщи БГНЕС.

Вероятно постъпката е реакция срещу високите сметки за ток.

Всички 21 апартамента на вход А на блока са останали без ток за около 5 часа, докато техници от електроразпределителното дружество подменили унищожените 25 електромера, тарифен превключвател, 21 монофазни предпазители и 2 трифазни електромера.

"Нищо не сме разбрали, тока го спряха от Енергото, когато дойдоха да сменят изгорелите електромери", каза пред БГНЕС Станой Методиев, живеещ на третия етаж. Той и всички в блока се чудят кой може да е подпалвачът.

"Не знам защо някой може да направи такова нещо. Предния ден мина инкасаторката и записа показанията, едва ли този човек е искал да попречи да отчетат показанията", каза Методиев, който също се оплака от двойна сметка.

Подпалвачът е влязъл в общото мазе при таблото с електромерите. Разбил е катинара, с който то е било заключено, отворил вратата и с горелката изгорил дисплеите и датчиците за дистанционно отчитане на всеки от електромерите.

"Всеки има ключ за мазето, всеки може да е бил", каза Стефчо Ангелов, който живее на петия етаж. Той нямаше представа кой от комшиите му разполага с газова горелка.

От "Енерго -про" не поискали пари за подменените електромери, автоматични предпазители и часовник. Ако извършителят бъде хванат обаче, ще трябва да плати щетите. Работата по изясняване на случая продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови