Законът за насърчаване на инвестициите е обезсърчаващ, реши президентът

06 декември 2012 в 14:32 1776 0

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето върху Закона за насърчаване на инвестициите заради демотивиращи чуждите инвеститори текстове. Това обявиха от пресслужбата на държавния глава.

Конкретните текстове, заради които ще бъде върнат законът, са в заключителните му разпоредби, с които се изменят други два нормативни акта – Закона за чужденците в Република България и в Закона за българското гражданство. Мотивите за ветото ще бъдат обявени следващата седмица, след като поправките бъдат дискутирани от Правния съвет на президента.

Промените в закона за инвестициите, предложен от правителството, като цяло целят насърчаване на чуждестранните инвестиции. Въпреки това, според президента, текстове, внесени между двете четения на законопроекта в парламента, постигат точно обратното.

Става дума за „ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване” към чуждестранните инвеститори (да са внесли в капитала на българска фирма минимум 4 млн. лв. като съдружници или акционери, да притежават 50 % от капитала на дружеството и то да е инвестирало поне 4 млн. лв,, разкривайки най-малко 50 работни места за български граждани.

Аналогични разпоредби в други страни от Евросъюза са далеч по-облекчени, сочи анализът на президентската администрация. Финансовият праг за получаване на пребиваване в Ирландия и Гърция е 300 000 евро – близо 7 пъти по-нисък. В Естония се изискват минимум 63 900 евро, а в Германия – 250 000 евро и създадени 5 работни места.

Тези инструменти са доказан стимул за инвестициите в по-бедни райони в света и такива с по-висока безработица, а в България са трите най-бедни региона в ЕС, посочиха от пресслужбата на президента.

Нещо повече, оспорените от президента текстове противоречат на други регламенти в закона. Друг текст предвижда правото на постоянно пребиваване да се дава срещу вложение от 1 млн. лв. в българска банка – 4 пъти по-ниска сума от изискваната от реалните инвеститори.

Високият праг пред чуждите инвеститори противоречи на интересите на страната и обявените от президента и правителството приоритети, смята Плевнелиев.

Друг оспорен от президента текст е правилото, че чужденци могат да бъдат натурализирани (да получат гражданство по натурализация) при облекчен режим след 1 година постоянно пребиваване , в България и минимум 1 млн. лева участие в българска компания, сертифицирана като първокласен инвеститор.

“Преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може да почива на финансови аргументи. Това е различен институт, той не е свързан по своята природа с правото да посетиш или да пребиваваш в една държава и спрямо него е погрешно да се прилага същият модел като при пребиваването”, смята президентът. И сега, според Закона за българското гражданство, чужденци могат да бъдат натурализирани по-лесно за особени заслуги към икономиката на страната. Това също е стимул за инвестициите, но необвързан с количествени показатели, се посочва в прессъобщението на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови