За няколко килограма тротил повече

Юлиан Христов 07 март 2013 в 12:19 3752 0

Тротил. Снимка: БГНЕС, архив
Тротил. Снимка: БГНЕС, архив

Как може близо три килограма тротил с неизвестен до момента произход да попаднат в териториално подразделение на ГДБОП? С търсенето на отговора на този въпрос вече трета година се занимава Районната прокуратура във Враца, която по сигнал от 2010 година, стартира разследване за открити 2,5 кг взривно вещество в БОП-Враца.

Случаят излезе наяве след назначенията в няколко Областни дирекции на МВР, направени от кабинета в оставка в 12 без 5.

Името на новоназначения директор на ОДМВР-Видин - старши инспектор Цветан Петков, се изплува в аферата от 2010 година, когато той все още е бил оперативен работник в БОП-Враца. Сигнал до OFFNews свързва пряко името на Петков с разследването за открития в БОП-а тротил, като за замесен в аферата се посочва и началникът на антимафиотите във Враца по това време Калин Николов.

От Окръжната прокуратура във Враца обясниха, че производството все още не е приключило. То се води по член 339 от Наказателния кодекс, който касае притежанието на взривни вещества и предвижда затвор до 10 години. От прокуратурата поясниха за OFFNews, че става въпрос за намерени взривни вещества в помещения на БОП-Враца, като до момента обвинения не са повдигани, защото все още се уточнява дали става въпрос за незаконно държание на взривни вещества или за лоша организация по съхранението на веществени доказателства. От прокуратурата отказаха да обяснят кой е подал сигнала по случая.

Старши инспектор Петков отказа да отговори директно на нашите питания. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Враца поясниха, че той няма да коментира досъдебно производство, което още не е приключило.

В юридическите среди трактовката „неизвестен извършител“ се смята за удобен инструмент, заложен в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който позволява едно дело да бъде „вдигнато на трупчета“. НПК позволява разследването да се води срещу неизвестен извършител, когато и прокуратурата, и съответните органи на Министерството на вътрешните работи не могат да установят извършителя. В закона е записано още, че органите на МВР трябва да уведомят незабавно прокуратурата, ако бъдат събрани данни, уличаващи определено лице в извършване на престъплението. Очевидно е, че цитираните текстове са неефективни в конкретния случай, защото НПК дава възможност на полицаи да разследват полицаи, което позволява субективният фактор да натежи над обективността в разследването.

В посочения случай, който отлежава вече трета година, прокуратурата и съответните служители нямат отговор защо 2,5 кг тротил се съхраняват безпризорно в БОП Враца, без да е ясно какъв е произходът им и кой ги е внесъл там. Явно е, че ако става въпрос за иззето взривно вещество при акция на БОП-а, което е там в качеството на веществено доказателство, това би трябвало да се установи лесно и бързо. В същото време удължаването на срока на разследване поставя случая в категорията "изключителни". НПК дава възможност разследването да се води до два месеца и да бъде удължавано по искане на разследващия прокурор с не повече от четири месеца. Това става обаче в "изключителни случаи" и със санкцията на административния ръководител на по-горестоящата прокуратура или от оправомощен от него прокурор. 

За съжаление практиката у нас показва, че подобни случаи рядко са изключение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови