ВСС осъди нападките на Цветанов срещу прокуратурата

16 май 2013 в 12:12 780 0

ВСС Снимка: БГНЕС
ВСС Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която осъди нападките на Цветан Цветанов срещу прокуратурата за това, че тя участва в дестабилизацията на страната.

Съветът прие декларация, с която подкрепя работата на прокуратурата. 

За декларацията гласуваха 19 от кадровиците в съдебната система, само двама бяха против, а двама се въздържаха. В декларацията се споменават и определенията, които се чуха за действията на прокуратурата като национално предателство. 

Недопустимо е един държавник да използва такива думи, каза Камен Иванов, член на ВСС от съдебната квота, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че ако се твърди, че това не са думи на държавник, тогава е друга работа, и подчерта, че не може да приеме, че българската прокуратура е съставена от предатели. Иванов изтъкна,че не трябва да се мълчи срещу такива изказвания. Той посочи, че Темида е сляпа, но не е глуха и знае кога и как е насилвана. По време на обсъждането той посочи, че нито един политически фактор, няма право на такъв изказ.

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев посочи, че извън залата вероятно ще има гласове, които ще кажат, че днес е по-лесно да се подкрепи тази декларация, отколкото онзи ден. "Този ВСС има последователна позиция, в случаите, когато следва по категоричен начин да бъде устоявана независимостта на съдебната власт", подчерта съдията. Той се сети с болка, че подобна позиция на ВСС е следвало да бъде приета и преди три години. "Аз лично убедено ще подкрепя тази декларация", каза Лазар Груев.

 Юлиана Колева, която беше избрана за член на съвета от квотата на ГЕРБ, беше против приемането на текста с аргумента, че ВСС не трябва да влиза в политически диалог. „Декларацията, която днес приемаме, е срещу думи на представители на една политическа сила. ВСС досега не беше уведомен за това, което политическите сили – парламентарно или непарламентарно представен, изразяват. С тази декларация ние влизаме в един политически спор, в един диалог между политически сили и се замесваме в един типичен политически диалог. Никога досега ВСС не е реагирал на изказване на политически представител. Аз няма да подкрепя тази декларация”, заяви тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови